2024.07.21, Vasárnap

Pár héttel azután, hogy a kormány jóváhagyta a Pécsre tervezett óriási naperőmű-beruházás 3,5 milliárd forintos uniós támogatási szerződését, ezt újabb 1,5 milliárd forinttal egészítették ki, ugyancsak uniós pénzből. Ezzel a 7 megawatt teljesítményre tervezett naperőmű további 3 megawattnyi kapacitással növekszik. A mintegy 20 hektáros területen eredetileg 140 ezer négyzetméternyi napelemet szereltek volna fel, aminek teljesítménye 1600 négyfős család éves áramfogyasztásának felel meg. A plusz 3 megawattnyi kapacitásbővítéssel Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkja valósul meg Pécs határában.

A projektre kiírt pályázatot az alternatívenergia-hasznosítással foglalkozó, állami tulajdonú MVM Hungarowind Kft. nyerte el. A naperőmű fejlesztésének bejelentésekor elmondták, hogy mivel a beruházás forrása az előző uniós ciklus maradványkerete, a munkálatoknak még idén el kell készülniük. A beruházó tájékoztatása szerint a fejlesztés megkezdődött. Úgy tudjuk, hogy a tüskésréti területen már nemcsak a terepmunkákat végzik, hanem megkezdték a szerelvényezés előkészítő műveleteit is.

A tervek szerint az új napelemparkban termelt áram a szomszédos hőerőmű hálózatán keresztül juthat majd az országos villamosenergia-rendszerbe.

A beruházás híre nagyon gyorsan felkeltette az energetikai és villamos energia szakma pécsi, baranyai gazdasági szereplőinek érdeklődését, számos cég alvállalkozóként is szívesen csatlakozna a nagyszabású állami munkához. Az, hogy a fejlesztés hány munkahelyet hoz a város számára, egyelőre nem tudható, de a szakmai gyakorlat szerint az ilyen típusú létesítmények nem igényelnek túl nagy humán erőforrást.

A naperőmű létrehozását segítette az MVM Zrt., a hőerőművet is érdekeltségei között tudó Pannonpower és az önkormányzat együttműködése. A város szeretné, ha a következő években saját forrásának bevonásával is újabb naperőmű épülhetne Pécsen.

(bama.hu)