2024.05.25, Szombat

Jelentősen hozzájárulhat Somogy megyében a munkahelyteremtéshez és a leszakadó térségek felzárkózásához az a 43,5 milliárd forint, amit a megyei települései kaphatnak meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) a 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban. A mostani 43,5 milliárdból nem részesül a megyeszékhely, Kaposvár ugyanis önállóan 17,5 milliárddal rendelkezik.

A fejlesztési keretről Somogy fejlesztési biztosa számolt be kaposvári sajtótájékoztatóján. Móring József Attila emlékeztetett rá, a korábbi uniós fejlesztési ciklusban kevesebb, mint 30 milliárd forint állt rendelkezésre ilyen címen.

 A TOP-pályázatokon nyert forrást szociális intézmények, bölcsődék, óvodák felújítására, bővítésére, ipartelepek, ipari parkok kialakítására, és egyebek mellett városrehabilitációra, önkormányzatok részvételével zajló munkahelyteremtő beruházásokra lehet fordítani - közölte a kereszténydemokrata politikus.

Az országgyűlési képviselőként is dolgozó fejlesztési biztos rámutatott, hogy a pályázatok kiírása folyamatos, az elsőket tavasszal elbírálják.

Az első beruházások már 2016 utolsó negyedévében megkezdődhetnek, és a tervek szerint 2017 nyaráig az összes pályázat megjelenik - tette hozzá. 

A TOP-pályázatokkal Somogy fejlettebb részei, köztük Kaposvár környéke és a Balaton-parti települések tovább erősödhetnek, a hozzájuk képest infrastrukturális szempontból kevésbé fejlett Barcsnak, Nagyatádnak, Csurgónak és ezek környékének pedig lehetőséget kínál a felzárkózásra - mondta a politikus.

(mti)

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)KaposvárSomogy megye