2024.06.16, Vasárnap

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleménye szerint Budapesten és az agglomerációs övezetben mintegy 400 milliárd forint értékű lakóingatlan-beruházás várható a közeljövőben. Az elemzésben az áll, a fővárosban és környékén 7000 új lakóingatlan építésének előkészítése van folyamatban. További 3000 úgynevezett egyéb építői körtől várható beruházás.

A vállalkozók szerint az ágazatban legdinamikusabb fejlődés Budapesten és agglomerációs övezetében várható. Budapesten a várható ingatlanfejlesztések 70 százaléka társasház, 30 százaléka egyéni építés. A fővárosban 911 ezer lakóingatlan van.

Budapesten és az agglomerációban a meglevő ingatlanok négyzetméterárai 160 ezer és 750 ezer forint között szóródnak, a szervezetek nem számítanak áremelkedésre 2016-ban.

A lakóingatlanok átlagos mérete 114 négyzetméter, miközben az országos átlag 101 négyzetméter. Az ingatlanfejlesztésben érdekelt vállalkozások a felmért igények alapján úgy látják, hogy ezek a méretek sem változnak a közeljövőben.    

A szervezetek közleménye szerint Budapesten az országoshoz képest kritikusabb a szakmunkás helyzet, valamennyi építőipari alapszakma hiányszakmának minősül. Ezért az építési vállalkozóknak jobban meg kell fizetniük a munkásokat azért, hogy a megrendelt épületek jó minőségben és határidőre készüljenek el.

Közölték, a fővárosban minden negyedik lakóingatlan felújításra vár.

(mti)

ÉVOSZIparági hírekcsaládi házakúj építésű lakásokúj építésű ingatlanok