2024.05.19, Vasárnap

Habis László, Eger polgármestere a helyi sportfejlesztésekről tárgyalt Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral, egyúttal kérte az államtitkárság szakmai segítségét.

A városvezető a jövő beruházásait részletezve kiemelte, az önkormányzat előkészíti a Szentmarjay Tibor Városi Stadion tervezett megújítását. Ennek keretében nettó 250 millió forintból megépül egy korszerű rekortán atlétikai pálya, illetve a stadionvilágítást is kiépítik.

A megbeszélésen elhangzott, a kormány Modern városok programjában szereplő egri Nemzeti Úszó- és Vízilabdaközpont építéséről kormánydöntés született. Ehhez kapcsolódóan a 2016-os évre az önkormányzat annak érdekében kapott támogatást, hogy elkészüljön a komplexum megvalósíthatósági tanulmánya, illetve az ún. előzetes régészeti dokumentáció.

A Modern városok program keretében Eger tavaly áprilisban írt alá szerződést Orbán Viktor miniszterelnökkel mintegy 50 milliárd forintos fejlesztésről. Ennek részeként elhangzott, a meglévő egri uszodát 6,3 milliárd forintból fogják úszó- és vízilabdaközponttá fejleszteni.

Habis László elmondta, Eger azon dolgozik, hogy a Bitskey Aladár Uszoda szomszédságában levő Bárány Uszodában tavaly februárban elkezdődött fejlesztés második és harmadik üteméhez a már megítélt kormánytámogatás mellé TAO-forrást is bevonjon, és a szükséges önerőt rendelkezésre tudja bocsátani. A polgármester mindehhez kérte a sportállamtitkárság szakmai segítségét. A TAO bevonásával 530 millió forintból három ütemben kivitelezik a beruházást. Első ütemével egy új medencét alakítottak ki az eddigi helyén, mellette egy tanmedencét és egy melegedő medencét. A második ütemben épül egy többfunkciós létesítmény öltözővel, konferenciateremmel, fitneszteremmel, a harmadik ütem pedig egy napelemes energetikai rendszer kiépítését jelenti majd.

A pénteki találkozón a Habis László tájékoztatta az államtitkárt a városban eddig megvalósított sportfejlesztésekről is. Szó esett például a Felsővárosi Sporttelepen elvégzett műfüves pályaépítésről, melyet a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közös konstrukcióban valósított meg Eger önkormányzata.

Habis László bemutatta a Kemény Ferenc Sportcsarnok felújításának első, a Magyar Kézilabda Szövetség közreműködésével megvalósított fejlesztését is, melyet a látvány-csapatsportágakhoz kötődő TAO-forrásból és önerőből finanszírozott az önkormányzat.

A találkozón ugyancsak szó esett arról, hogy a megyeszékhely önerőből alakított ki egy asztalitenisz csarnokot a belváros közelében.

A megbeszélés Eger és térségének országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos kezdeményezésére jött létre.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotó: servitaudvarhaz.hu)

Mi épül?sportberuházásokEger