2019.02.23, Szombat

Újjáépülő kórházak: ezúttal Siófok, Pécs és Mohács újult meg

Hegedűs Gergely

2015.12.22

Az elmúlt öt évben 322 milliárd forint jutott kórházfejlesztésekre, az elmúlt hetekben, hónapokban pedig több mint 160 kórházi projekt fejeződött be az országban. Kedden Siófokon egyszerre két fejlesztés zárult le, a Pécsi Tudományegyetem több mint 20 milliárdos klinikai beruházásról számolt be, míg Mohácson mintegy 1,1 milliárd forintból fejlesztenek.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézetben egyszerre két uniós támogatású projekt zárult le. Az egyik révén 2,16 milliárd forintból átfogó fejlesztéseket hajtottak végre, a másik, 689, 7 millió forintos beruházásnak köszönhetően a mai kornak megfelelő szintűre fejlesztették a sürgősségi ellátást.    

A kórház 2500 négyzetméteres új szárnyában a sürgősségi betegellátó osztály mellett központi műtő és sterilizáló épült. Mintegy egymilliárd forintot fordítottak új orvosi eszközök beszerzésére. Az intézmény régi épületében ezer négyzetméternyi, a diagnosztikát és az intenzív ellátást szolgáló terület újult meg. A beruházás részeként mentőhelikopter-leszálló is épült.    

Az átadón Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta, a kórháznak nyáron stratégiai szerepe van a turisták ellátásában, és fogadnia kell az M7-esen történő balesetek sérültjeit. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben a magyar egészségügy fejlesztésére fordított 500 milliárd forintból 322 milliárd jutott kórházfejlesztésekre, többségében a vidéki intézmények felzárkóztatására, és az elmúlt hetekben, hónapokban több mint 160 kórházi projekt fejeződött be az országban.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja arról számolt be, hogy 2010-től napjainkig az uniós pályázati forrásokból több mint húszmilliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre. A projektek zárása alkalmából milliárdos nagyságrendű programot felidéztek.

A Janus Pannonius Klinikai Tömb nevet viselő épület teljes felújítása 13,3 milliárd forintba került, eredményeként "minden tekintetben korszerű magkórház jött létre". Az épületben az egy- és kétágyas kórtermek mellett egy korszerű, új központi műtőblokk is helyet kapott. A széttagoltság megszüntetésével hatékonyabbá vált az orvosi eszközpark kihasználása és javult a szakterületek közötti együttműködés.    

További 900 millió forintból új alapokra került a baranyai megyeszékhely sürgősségi betegellátása: a 400 ágyasban lévő egykori betegfogadó hely teljes felújítása és bővítése után létrejött a sürgősségi betegellátó osztály (SBO). A felújítások összekapcsolódtak az orvosi eszközök cseréjével is: több projekt keretében összesen 3,4 milliárd forintot költött a PTE az elöregedett műszerpark cseréjére és új, eddig hiányzó berendezések beszerzésére. 

A Mohácsi Kórházban mintegy 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg európai uniós forrásból, a projekt az év végén zárul. Az intézmény keddi közleménye szerint a kórház "B" épületét teljesen felújították. A földszinten a gyermekgyógyászati osztály és a kardiológiai szakrendelők, az emeleten pedig a belgyógyászati és a kardiológiai osztályok újultak meg, a fejlesztés keretében megépített új emeletre a neurológiai osztály került.    

Az épület alagsorában modernizálták az intézeti gyógyszertárat, a személyzeti éttermet és a szociális helyiségeket, továbbá épületgépészeti rekonstrukció is megvalósult. A részlegesen felújított "A2" épület alagsorában korszerű központi sterilizálót alakítottak ki. A földszinten CT- (computer tomográf) és két ultrahangkészülék befogadásához szükséges belső átalakítás történt.

 (mti, magyarepitok.hu)

kórházfejlesztés