2024.05.20, Hétfő

A Siófoki Kórház-Rendelőintézetben egyszerre két uniós támogatású projekt zárult le. Az egyik révén 2,16 milliárd forintból átfogó fejlesztéseket hajtottak végre, a másik, 689, 7 millió forintos beruházásnak köszönhetően a mai kornak megfelelő szintűre fejlesztették a sürgősségi ellátást.    

A kórház 2500 négyzetméteres új szárnyában a sürgősségi betegellátó osztály mellett központi műtő és sterilizáló épült. Mintegy egymilliárd forintot fordítottak új orvosi eszközök beszerzésére. Az intézmény régi épületében ezer négyzetméternyi, a diagnosztikát és az intenzív ellátást szolgáló terület újult meg. A beruházás részeként mentőhelikopter-leszálló is épült.    

Az átadón Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta, a kórháznak nyáron stratégiai szerepe van a turisták ellátásában, és fogadnia kell az M7-esen történő balesetek sérültjeit. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben a magyar egészségügy fejlesztésére fordított 500 milliárd forintból 322 milliárd jutott kórházfejlesztésekre, többségében a vidéki intézmények felzárkóztatására, és az elmúlt hetekben, hónapokban több mint 160 kórházi projekt fejeződött be az országban.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja arról számolt be, hogy 2010-től napjainkig az uniós pályázati forrásokból több mint húszmilliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre. A projektek zárása alkalmából milliárdos nagyságrendű programot felidéztek.

A Janus Pannonius Klinikai Tömb nevet viselő épület teljes felújítása 13,3 milliárd forintba került, eredményeként "minden tekintetben korszerű magkórház jött létre". Az épületben az egy- és kétágyas kórtermek mellett egy korszerű, új központi műtőblokk is helyet kapott. A széttagoltság megszüntetésével hatékonyabbá vált az orvosi eszközpark kihasználása és javult a szakterületek közötti együttműködés.    

További 900 millió forintból új alapokra került a baranyai megyeszékhely sürgősségi betegellátása: a 400 ágyasban lévő egykori betegfogadó hely teljes felújítása és bővítése után létrejött a sürgősségi betegellátó osztály (SBO). A felújítások összekapcsolódtak az orvosi eszközök cseréjével is: több projekt keretében összesen 3,4 milliárd forintot költött a PTE az elöregedett műszerpark cseréjére és új, eddig hiányzó berendezések beszerzésére. 

A Mohácsi Kórházban mintegy 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg európai uniós forrásból, a projekt az év végén zárul. Az intézmény keddi közleménye szerint a kórház "B" épületét teljesen felújították. A földszinten a gyermekgyógyászati osztály és a kardiológiai szakrendelők, az emeleten pedig a belgyógyászati és a kardiológiai osztályok újultak meg, a fejlesztés keretében megépített új emeletre a neurológiai osztály került.    

Az épület alagsorában modernizálták az intézeti gyógyszertárat, a személyzeti éttermet és a szociális helyiségeket, továbbá épületgépészeti rekonstrukció is megvalósult. A részlegesen felújított "A2" épület alagsorában korszerű központi sterilizálót alakítottak ki. A földszinten CT- (computer tomográf) és két ultrahangkészülék befogadásához szükséges belső átalakítás történt.

 (mti, magyarepitok.hu)

kórházfejlesztésMi épül?