2024.03.19, Kedd
Két hét múlva indul próbaüzem Kaposvár zöld szennyvíztelepén
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Két hét múlva indul próbaüzem Kaposvár zöld szennyvíztelepén

magyarepitok.hu

2020.01.29. 14:20 - Hegedűs Gergely

A Strabag kivitelezésében modern tisztítómű, valamint hő- és villamos energia termelésre alkalmas biogáz erőmű jött létre.

Hirdetés

Szerdán délelőtt sajtónyilvános bejárást tartottak Kaposvár új szennyvíztisztító telepén, melynek február közepén indul a próbaüzeme. 


Újrahasznosítják a szennyvíziszapot

Ahogy azt korábban is megírtuk, a projektben a kor elvárásainak megfelelő tisztítómű, valamint hő- és villamos energia termelésre alkalmas biogáz erőmű jött létre. Utóbbi biztosítja a telep költséghatékony üzemeltetését, a szennyvíziszap energetikai célú hasznosítását. A komplexum a korábbi hírek szerint 6,6 milliárd forintnyi európai uniós és hazai forrásból épült meg.

Kattintva galéria nyílik!

A Strabag Zrt. által kivitelezett fejlesztést Szita Károly polgármester és Genczler István, a KAVÍZ Kft. ügyvezetője mutatta be. A rendezvényen egy terepbejárást is tartottak, melyet Madár Csaba a kivitelező építésvezetője vezetett.


Ezért volt rá szükség

Szita Károly az eseményen úgy fogalmazott, a próbaüzem február közepén történő elindulásával a projekt mérföldkőhöz ér.

"A próbaüzem augusztus közepéig tart, azt követően már ez a telep fogadja majd Kaposvár és környéke összes szennyvízét"

- fogalmazott a városvezető.

Szavaiból kiderült, a fejlesztésre azért volt szükség, mert a korábbi telep 24 éve épült, és már csak nehezen tudta az elvárt hatékonysággal tisztítani a szennyvizet. További indok volt az, hogy korábban a szennyvíziszap jelentős károsanyag kibocsátást okozott. "Ez mostantól megszűnik az iszap hasznosításával, ami a telep energiaigényének a felét fogja biztosítani."

Genczler István azt hagnsúlyozta,

az új telep a korábbinál sokkal magasabb megtisztítottságú vizet fog kibocsátani, ami az ivóvíz minőségét megközelítve kerül vissza az élővizekbe.

Arra is kitért, hogy a kaposvári szennyvíztisztító telep naponta 100 ezer ember és ötezer vállalkozás vizét tisztítja meg, ami által 14 ezer köbméter víz megy át a rendszeren.


Ezeket a munkákat végezték el

A 2017 szeptemberében elrajtolt beruházásban az első évben lezajlottak a földmunkák, a vasbeton medencék szerkezetépítése, valamint a földmedencék, a fólia bélelésű iszaptározók és az udvartéri vezetékek elkészítése.

A folytatásban következtek a magasépítési munkák, majd 2019-ben már a technológiai, gépészeti szerelés és az elektromos irányítástechnika kiépítése volt a fókuszban.

Galéria

VízgazdálkodásStrabagKaposvárszennyvíz

Hírlevél

Hirdetés