2024.05.25, Szombat

Jövőre kezdődhet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új, Erdélyt bemutató tájegységének építése. A fejlesztés keretében

  • több mint 100, eredeti helyén pusztulásra ítélt építmény,
  • és mintegy 35 ezer műtárgy kap helyet a skanzenban.

Az épületegyüttes nemcsak az épített örökséget mutatja majd be, hanem az 1920 és 2000 közötti Erdély és a Partium kultúráját, mindennapi életét is a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

Az Erdély tájegység a 103 ezer négyzetkilométeres terület 16 legjellegzetesebb földrajzi egységét fogja bemutatni. Megismerhetjük többek között a Szilágyság, Kalotaszeg, Gyimes, Háromszék és Moldva világát 21 portába sűrítve, áttelepített vagy hiteles másolatként felépülő épületeken keresztül. Az épületegyüttesben szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena, tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségét.

Már elkészült az épületjegyzék és a telepítési terv. Hamarosan elindulhat a szükséges területek felvásárlása, a kiszolgáló infrastruktúra létrehozása, az első épületek alapozása, miközben folytatódhat a tárgyak és épületek kutatása, megvásárlása és restaurálása is.

(MTI)

(kép: szentendreezerev.hu)

Mi épül?turizmusSzentendre