2024.04.12, Péntek

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) alelnöke hétfői szolnoki sajtótájékoztatón számolt be a várost érintő útfejlesztésekről és a Modern Városok program idei forrásairól. Szalay Ferenc, aki egyben Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, elkészültek a tervek az M4-es út négysávosítására Budapest és Szolnok között. A beruházás előreláthatólag 2018 végére elkészül. Hozzátette, jelenleg a közbeszerzés minőségbiztosítása zajlik, a terület átadása a hírek szerint idén szeptember környékén várható.

Az M4-es út Szolnok-Fegyvernek közötti mintegy 29,5 kilométeres szakasza is elkészül 2019 végére, a műszaki tartalmat a tervek szerint 2016 szeptemberére véglegesítik, 2017 első felében írják ki a közbeszerzést - közölte, hozzátéve: javaslatuk szerint a fejlesztés tartalmazza majd a négysávos Tisza-híd megépítését is Tiszapüspökinél.

A politikus a Modern városok programról szólva elmondta, az idei költségvetés módosítása 50 milliárd forintot biztosít ez évi forrásaihoz. A többi megyei jogú város között Szolnokon ebből mintegy 300 millió forint szükséges a tervezéshez.

Jelezte azt is, hogy - bár a költségvetésben nem jelenik meg - a MÁV-Start mintegy 100 IC-kocsi gyártására kapott megbízást a kormánytól. A gyártás 2017-ben indul Szolnokon mintegy 250 új munkahelyet teremtve.

A Modern városok program ez évi forrásaihoz Miskolc költségvetését is módosítani kell – erről Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester hétfői miskolci sajtótájékoztatóján számolt be. A módosítást az indokolta, hogy a Modern városok program egyes projektjei részben, illetve kizárólag állami forrásból valósulhatnak meg, ezért kell módosítani az idei költségvetést. A módosítás Miskolc esetében több mint 3,2 milliárd forintot jelent.

Kriza Ákos az elmúlt év áprilisában írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel Miskolcon; ez mintegy 180 milliárd forintos projekt megvalósítását jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyének. Az összeg jelentős hányadát, 150 milliárd forintot a Miskolc-Kassa autópálya Miskolc-országhatár közötti szakaszának megépítésére fordítják.

Ezenkívül turisztikai fejlesztésekre - a diósgyőri vár további rekonstrukciójára, a miskolctapolcai strand második ütemének fejlesztésére -, valamint a városban működő, a közbiztonságot erősítő intelligens kamerarendszert bővítésére, új ipari park kialakítására is jut a pénzből - közölte a polgármester.

(MTI)

ÚtépítésSzolnokMiskolcM4-es