2024.04.17, Szerda

Az Európai Beruházási Bank (EIB), amely 1990-ben kezdte meg tevékenyéségét Magyarországon, hétfőn megnyitotta budapesti irodáját. Eddig összesen 19,3 milliárd euró összegű hitelnyújtási kötelezettségvállalást tettek hazánkban, melyből csak a tavalyi évre 1,42 milliárd euró jutott.

A fenti összeget növeli tovább az a két hitelmegállapodás, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be a megnyitón: Magyarország az Európai Beruházási Bankkal és az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (CEB) írt alá összesen 30 milliárd forint értékű szerződést, mely az oktatási infrastruktúra fejlesztését szolgálja.

A pénzeszközök öt különböző központi kormányzati program 2016 és 2018 közötti végrehajtását segítik osztálytermek és gimnáziumi termek, tornatermek építése révén, illetve az iskolai uszodák fejlesztése, felújítása, és az óvodai létesítményekbe való beruházás terén.

A két bank nem csak a Magyarországnak adott hitelekkel, de a gazdaságfejlesztési kérdésekben és az uniós források lehívása és felhasználása során nyújtott szakértői támogatással is segíti az országot – mondta el a megnyitón Varga Mihály.


Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Baranyay László, az EIB alelnöke (b) és Werner Hoyer, az EIB elnöke (b2) jelképesen felavatja az EIB budapesti irodáját a hivatalos megnyitóünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2016. június 13-án.

Werner Hoyer, az EIB elnöke szerint az új képviselet lehetővé teszi, hogy bankja még tovább növelje teljesítőképességét a hitelezésben, és erősítse kínálatát a technikai és pénzügyi tanácsadás terén. A magyarországi iroda megnyitása összhangban áll az EIB uniós tagállamokbeli jelenlétének fokozására irányuló politikájával.

Rolf Wenzel, a CEB kormányzója hangsúlyozta: a következő években bankja fókuszában olyan területek finanszírozása áll, mint az energiahatékonyság javítása, illetve a munkahelyek számának növelése.

(MTI)

Galéria

iskolaépítésGazdaságuszodaépítésóvodafejlesztéshitel