2024.06.18, Kedd

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 39 milliárd forint értékben jelent meg épületenergetikai és megújuló energiaforrásokra szóló pályázati felhívás.

Az NGM közleménye szerint a 33,4 milliárd forint keretösszegű Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívás célja a megyei jogú városok önkormányzatai épületállományának energetikai fejlesztése és a megújuló energiaforrások használatának elterjesztése ebben a szektorban.

A fejlesztések esetében az önkormányzati tulajdonú épületek

  • hőszigetelésének korszerűsítését,
  • épületgépészetének fejlesztését,
  • valamint a megújuló energiaforrások fokozottabb kihasználását szeretnék megvalósítani.    

A fejlesztések tervezése során fontos szempont a minél komplexebb és korszerűbb színvonalat elérő projektek létrehozása, amelyek előzetes energetikai felméréseken és stratégiai terveken alapulnak.

Rákossy Balázs, Az NGM államtitkára elmondta, ez a konstrukció szorosan kapcsolódik az „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében” című pályázati felhíváshoz, amelynek keretösszege 5,6 milliárd forint.

Ez esetben a cél a megyei, települési, illetve nemzetiségi önkormányzatok tulajdonában lévő intézmények, épületek, illetve infrastrukturális létesítmények saját, de egyben közcélú energiaigényének kielégítése megújuló energiaforrásokból nyert energiával. Feltétel, hogy az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentését szolgálják. Továbbá az is a célok közé tartozik, hogy a fejlesztések eredményeképpen helyi termelési folyamatokat indítsanak el, és így közvetetten új munkahelyek jönnek létre.

Támogatási kérelmeket kizárólag a megyei jogú városi önkormányzatok és a 100 százalékban megyei jogú városi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok nyújthatnak be, illetve lehetőség van konzorciumi formában is pályázni.    

A támogatási kérelmek benyújtása május 17-től június 30-ig lehetséges.

(mti)

(fotó: obuda.hu - a felújított Krúdy Gyula Általános Iskola)

Pályázatokpályázatokközintézményekenergetikai beruházás