2024.05.25, Szombat

Az Európai Bizottság 600 millió eurós (csaknem 190 milliárd forintnak megfelelő) pályázati felhívást tett közzé csütörtökön az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) energetika szektorán belül.

Az energia-infrastruktúra fejlesztésére most kiírt pénzösszegre olyan projektekkel lehet pályázni, melyek növelik az EU versenyképességét és az energiapiac integrációját, elősegítik az uniós energiaellátás biztonságát, illetve hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez és a környezetvédelemhez. A Bizottság ezt a 600 millió eurót katalizátornak szánja annak érdekében, hogy minél több új fejlesztés valósuljon meg, és a magán-, illetve állami szektorból is érkezzenek befektetők.

A pályázatokat egy vagy több tagállam, illetve az érintett tagállamok hozzájárulásával a tagállamokban létrehozott nemzetközi szervezetek, közös vállalkozások, valamint állami vagy magánvállalkozások nyújthatják be. Az Európai Bizottságnak 195 elemet tartalmazó listája van a közös érdeket szolgáló, szükséges energetikai fejlesztési irányvonalakról. Ezekhez az egyenként legalább két tagállamot támogató törekvésekhez kell csatlakozniuk a pályázóknak.

Az idei évben ez a második ilyen jellegű pályázati felhívás: az első, 200 millió eurós keretet áprilisban zárták le. Az új pályázatokra 2016. november 8-áig lehet jelentkezni, a kiértékelést követően 2017 márciusában hirdetnek eredményt.

(ec.europa.eu)

EnergetikaEurópai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF)