2024.05.25, Szombat

A kormány idén több mint 80 milliárd forintot fordít a bölcsődék és óvodák korszerűsítésére, a férőhelyek számának emelésére, valamint a gyermeket vállalók munkába visszatérésének segítésére.

Varga Mihály egy III. kerületi óvodában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a támogatás célja, hogy segítse a kisgyermekesek munkába állását, támogassa a családokat, javítsa a kisgyermekek esélyegyenlőségét. Hangsúlyozta, hogy a bölcsődei, óvodai helyek számának növelése mellett cél az ellátás minőségének javítása, a szolgáltatások fejlesztése is. A szolgáltatások minőségében és a rendelkezésre álló infrastruktúrában is vannak jelentős különbségek az országban, a program ezek kiegyenlítését is célozza.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott, a 3 éves kor alatti gyermekeknek mindössze 17 százaléka számára érhető el a napközbeni ellátásának valamely formája. „A 3 éves kortól kötelező óvodai nevelés bevezetéséből adódóan pedig szükség van arra, hogy támogassuk azokat a településeket, ahol a férőhelyhiány leküzdésére, illetve a szolgáltatás korszerűsítésére szükség van".

Varga Mihály elmondta, az NGM a tavalyi évhez hasonlóan, idén is kiírt az önkormányzatok részére egy pályázatot az óvodai férőhelyek bővítésére, a keretösszeg 2,5 milliárd forint. A pályázaton tavaly 66 önkormányzatot támogattak, ami kétezer új óvodai hely létrehozását jelentette.

A további idei támogatások uniós forrásokból a VEKOP és a TOP keretében valósulnak meg. A VEKOP keretében induló pályázattal a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatják, ezzel elősegítve a kisgyermekes szülők munkavállalását. Erre 7,9 milliárd forint a forrás.

A TOP keretében

  • a családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztésére az intézmények fenntartóinak 37,7 milliárd forintos,
  • a megyei jogú városok önkormányzatainak 15,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésükre,
  • szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítéséhez a helyi önkormányzatoknak 11,2 milliárd forintot,
  • a megyei jogú városok önkormányzatainak 4,8 milliárd forintot biztosítanak.

Varga Mihály kiemelte: ez összesen csaknem 70 milliárd forintos fejlesztési forrást jelent a TOP keretében.

Kiemelte, a pályázat kialakítása során figyelmet fordítottak arra is, hogy a megvalósuló beruházásokhoz gazdasági lehetőségeik arányában kelljen hozzájárulniuk az önkormányzatoknak. Az állam ennek függvényében állja a költségek minimum 50, de akár a 95 százalékát is. Varga Mihály leszögezte, a most bejelentett több mint 80 milliárd forint értékű pályázati források révén megvalósuló beruházások hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához is.

 

(magyarepitok.hu, mti)

PályázatokTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)VEKOPóvodafejlesztés