2024.07.17, Szerda

A nagyvállalati beruházási program idén 15 milliárd forintot biztosít azoknak a cégeknek, amelyek nem jutnak hozzá az uniós forrásokhoz - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Kiskunfélegyházi Malom Kft. beruházásának bemutatóján beszélt erről. A sütőipari termékeket gyártó és forgalmazó cég 960 millió forintos kapacitásbővítéséhez a költségvetés 480 millió forintot adott vissza nem térítendő támogatásként. Az állami támogatással együtt 2016 végéig 2 milliárd forintot költ fejlesztésekre a cég, a beruházás végére 100 új munkahelyet teremt.

 „A támogatást azok a cégek kaphatják, amelyek új munkahelyeket teremtenek, modern technológiát alkalmaznak és eredményesen vesznek részt a piaci versenyben” - hangsúlyozta a miniszter. Varga Mihály nemzetgazdasági érdeknek nevezte, hogy ne kerüljenek hátrányba azok a hazai nagyvállalatok, amelyek nem részesülhetnek uniós pályázati forrásból.

Az érintett cégek 2015-ben 3 milliárd forint, idén pedig további 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak foglalkoztatás- és kapacitásbővítő beruházásra. A tavaly meghirdetett 3 milliárd forintos költségvetési pénzeszköz révén 14 hazai vállalat összesen 8,6 milliárd forint értékű beruházást valósít meg, és közel 500 új munkahelyet hoz létre országszerte. „A gazdasági növekedésben a hajtóerőt, a motort a vállalatok jelentik, a kormány feladata, hogy a lábát a gázpedálon tartsa, vagyis ne engedje, hogy a fejlődés lassuljon” – mondta Varga Mihály. Kiemelte, a 3 százalék feletti gazdasági növekedési ütem fenntartásához a kormány továbbra is tevőlegesen kíván hozzájárulni.

Gulyás István, a Malom Kft. tulajdonosa elmondta: ez az első támogatás, amiben részesültek. Ismertette, hogy 2001-ben vásárolta meg a gazdasági társaságot, akkor 20 munkavállalója volt a cégnek, árbevétele nem érte el a 100 millió forintot. Jelenleg 800 alkalmazottal dolgozó cég árbevétele 2015-ben elérte az 5,5 milliárd forintot. Gulyás István kiemelte, hogy az állami támogatással együtt 2016 végéig 2 milliárd forintot költ fejlesztésekre a cég, a beruházás végére 100 új munkahellyel bővül az alkalmazottak létszáma. A gazdasági társaság 5 megyében, 86 sütőipari mintabolttal van jelen.

Varga Mihály felidézte, hogy a magyar gazdaság növekedése 2014 évi 3,7 százalékos bővülése után 2015-re várhatóan 3 százalékkal bővült, amely meghaladja az EU átlagát. Hozzátette: a 2010-es kormányváltás óta 550 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta 12-ről 6 százalékra csökkent, egyre több ágazat van, ahol munkaerőhiánnyal kell szembenézni - mondta a miniszter hozzátéve, hogy olyan programokat kell elindítani, amellyel megpróbálják a foglalkoztatást bővíteni. Varga Mihály egyik megoldásnak a duális szakképzés kiterjesztését nevezte, a hiányszakmákban külföldi munkavállalók alkalmazásának a lehetőségét is felvetette.

(mti)

PályázatokKiskunhalas