2024.06.22, Szombat

A 2015. November 01-től hatályba lépett új Közbeszerzési Törvény kitér arra, hogy a pályázatokon nyertes vállalatnak a kivitelezés során 50 %-os saját teljesítési értéket kell képviselnie. Ez egyben azt is jelenti, hogy gyakorlatilag az új törvény életbe lépésével csökken a pár főt alkalmazó tendergyőztes cégek tevékenysége a jövőben. Akik eddig is a valódi szakember létszámmal és megfelelő infrastruktúrával rendelkező cégek elől nyertek el esetenként jelentős összegű közbeszerzési pályázatokat.

Egy ilyen tipikus cég a svájci EM Tiefbau Gruppe AG tulajdonában álló nagykőrösi székhelyre bejegyzett Tief Terra Kft, aki 2014-ben csodálatosnak mondható módon 4,8 milliárd forintos bevételt ért el, amelyből 562 millió forintos nyereséget produkált a mindössze 19 főnyi alkalmazotti létszámmal.  A Tief Terra Kft 2009-ben a Duna Csoport infrastruktúrájára épült rá például Nagykőrösön, hiszen a várostól alig 20 kilométerre helyezkedik el a Duna Aszfalt Kft egyik aszfaltkeverő telepe, ahonnan a Tief Terra Kft ár/érték arányban hatékonyan megvásárolhatta a mélyépítési alapanyagokat, és bérbe vehette Duna Csoport gépeit, eszközeit is azokkal a szakemberekkel együtt, akiket egyébként a Duna Aszfalt Kft alkalmaz télen/nyáron.

A Közbeszerzési Törvény az ilyen, akár magas szakmai színvonalú, un. menedzsment, vagy projekt cégtevékenységet végző vállalkozások lehetőségeit annyiban szűkíti, hogy ha nincs meg a kivitelezésekhez szükséges 50 %-os saját teljesítési érték, akkor szerény eséllyel indulhatnak neki a közbeszerzési páyázatoknak. Ezzel a kormány végtére is azoknak a vállalatoknak az esélyét növelheti, akik valóban sok száz alkalmazottat foglalkoztatnak.

A Tief Terra Kft sorsa vélhetően nem lesz egyedi Magyarországon, amely céget a svájciak a cég működéséhez döntően eddig is alapanyagot, szakembereket és gépeket biztosító Duna Aszfalt Kft tulajdonosának, Szíjj Lászlónak ajánlották fel, aki a források alapján meg is vásárolta a megfelelő ingatlan portfoliója  miatt az első ilyen típusú vállalkozását.

Kép: http://www.metamorphose.co.at

Duna Aszfalt Zrt.Gazdaságtief terra