2024.04.17, Szerda

Az adatok a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország portál közös felméréséből derültek ki.

A januárban 1000 magyar ingatlantulajdonos megkérdezésével készített lakossági felmérés szerint az év első hónapjában a családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot, 11 százaléka 30-40 ezer forintot költött fűtésre, 12 százalékuk esetében pedig ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is elérte vagy meghaladta.    

A legtöbb fűtési célú energiát a családi házak fogyasztják. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint a családi házak nagy számából és rossz energetikai állapotából adódik, hogy ezek az ingatlanok teszik ki a hazai lakóépületek energiafogyasztásának 81 százalékát.    

Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója szerint az iparági elemzések is igazolják, hogy miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból csak 560 ezer tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. ”Ennek oka, hogy a családi házak korszerűsítésére jelenleg nincs elérhető pályázati lehetőség, bár csak a családi házak hőszigetelésével az ország teljes gázfogyasztásának 8-10 százalékát meg lehetne takarítani” – mutatott rá az ügyvezető.A felmérésből az is kiderült, a lakosság egyszerű megoldásokkal, ablakpárnával, a fűtőtest mögé helyezett hővisszaverőkkel, illetve a nyílászárók, ajtók és ablakok utólagos szigetelésével védekezik a hideg ellen. A válaszok alapján a nem szigetelt ingatlanokban élő családok 70 százaléka tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát, de a szigetelni szándékozók fele csak állami támogatással tudná ezt megtenni - derül ki a tájékoztatásból.

A problémával kapcsolatban Fónagy János, az NFM államtitkára január végén jelezte, a kormány decemberben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) részeként elfogadta a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt 103,19 milliárd forint forráskerettel, ez várhatóan augusztusban jelenik meg.

Egy korábbi felmérés arra jutott, hogy egy átfogó országos felújítási program a lakóingatlanok körében többszörös megtérüléssel járna makrogazdasági és egyéni szinten egyaránt.

(mti, magyarepitok.hu)

szigetelésKnauf Insulation Kft.energetikai beruházás