2024.05.21, Kedd

A tervek szerint halad az ország első amerikaifoci-stadionjának építése Székesfehérváron. A 200 millió forintos beruházás egyik korszakalkotó eleme, a 120 yardos (109 méteres) szabványos pálya már elkészült. Magyarországon ugyanis hiába van már a sportágnak többosztályos bajnoksága, válogatottja és növekvő népszerűsége (a legutóbbi döntőre 6 ezer szurkoló látogatott ki, az első válogatott meccsre tavaly szeptemberben 4,5 ezer), az amerikai focit eddig használaton kívüli focipályákon játszották.

A fejlesztés magába foglalja az öltözői blokk, egy taktikai helység megépítését, emellett egy 1500 ülő és 4000 állóhelyet magában foglaló lelátó épül a pálya köré. A bontás alatt álló fehérvári focistadionból több száz betonelemet szállítanak, és építenek be az új stadionba, emellett műanyag székek is érkeznek a sóstói arénából.

Mindezeken túl kiépül a pálya világítása, az eredményjelző, az öntözőrendszer és az eredeti, amerikai futballban is használatos Y-kapuk.

A szekesfehervar.hu-nak Hollósi Tamás a Városgondnokság beruházási és karbantartási igazgatója számolt be a projekt jelenlegi állásáról. Elmondta, a beruházás során a teljes közművesítést és csatornabekötést is el kellett végezni, emellett az épületet elektromos fűtéssel szerelik fel. Az öltözőkön kívül a vendégek részére külön női és férfi elkülönített vizesblokkot is kialakítanak. A belső terekben a gépészeti szereléseken túl már a gipszkartonozók és a festők is dolgoznak, és hamarosan az épület külső hőszigetelésével is végeznek a kőművesek. „Az öltözőblokkban elkészült az egyik helyiség, ahol a fűtés is működik már” – tette hozzá.

A pálya szélén a lelátó alapozási és lábazatépítési munkálatait is elkezdték.

A beruházás önkormányzati forrásból, illetve szponzorok segítségével valósul meg, az első bajnokit áprilisban játsszák rajta, de a munkálatok csak jövőre fejeződnek be teljesen. A pálya leendő házigazdája, a Fehérvár Enthroners 2007-ben alakult, a Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Ligájában (MAFL) a Divízió II-ben szerepel, idei célja a feljutás.

(szekesfehervar.hu, magyarepitok.hu)

Mi épül?stadionépítés