2024.04.14, Vasárnap

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kedden ismertette az Új Főnix Terv részleteit a Kölcsey központban. Több mint 200 milliárd forint fejlesztési forrás, az elmúlt 25 év legnagyobb forráskerete válik elérhetővé a város számára a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban. Idén eddig 38 milliárd forint értékű pályázatot nyújtottak be.

2050-ig szeretnék elérni, hogy Debrecen 240-250 ezres lélekszámú legyen, és minél több fiatal telepedjen itt le. Ennek érdekében a következő években 10 milliárd forintot fordítanak oktatási intézmények fejlesztésére a városban. Bölcsőde- és óvodafejlesztésbe kezdenek, felújítják az általános iskolákat, a kollégiumokat, megerősítik a kéttannyelvű, főként a német nyelvű oktatást, miután egyre több német cég érdeklődik befektetési szándékkal Debrecen iránt. A tervek szerint a 2018-19-es tanévtől megkezdhetik az oktatást a régió egyetlen nemzetközi iskolájában, ahol az óvodától az érettségiig angol nyelven folyik majd a képzés.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a közlekedésfejlesztési program keretében 21 milliárd forint európai uniós támogatással alakítják ki az új főpályaudvart, amely vasúti összeköttetést biztosít majd a vasút- és autóbusz állomás, illetve a repülőtér között. Kivitelezésére nyáron hirdetik meg a közbeszerzést, és jövő év elején kezdődhet a munka. Nyártól lesz lezárva a 4-es főút több mint egy évig. Az ipari infrastruktúra is fejlődik: már megkezdték a kialakítását az üzleti innovációs parkban, 2018-ra pedig a Déli Ipari Park is készen áll majd a betelepülők fogadására.

Papp László az Új Főnix Terv kulturális elemeiből a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Csapó utca térségében új zenei negyed kialakítását, valamint az Európai Kulturális Fővárosa 2023-ban cím elnyeréséért tervezett fejlesztéseket emelte ki.

(MTI)

iskolaépítésközlekedésfejlesztésMi épül?DebrecenóvodafejlesztésÚj Főnix Terv