2024.02.26, Hétfő
Újabb beruházások Debrecenben: óvodák, utak, rendelők újulnak meg

Újabb beruházások Debrecenben: óvodák, utak, rendelők újulnak meg

civishir.hu

2016.03.27. 10:46 - Hegedűs Gergely

Az Új Főnix Terv soron következő szakaszában a debreceni óvódák és bölcsődék fejlesztésére 2,3 milliárd forint jut, a Júlia-telep útjai 800 millióból újulnak meg, ugyanakkora beruházás jut az egészségügyre. Tíz háziorvosi rendelőt felújítanak, illetve egy teljesen újat építenek.

Hirdetés

Újabb beruházáscsomagot jelentettek be Debrecenben – adta hírül a civishir.hu. Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Becsky István önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón számolt be az Új Főnix Terv soron következő elemeiről, amelyek nyomán tovább fejlődik a város belső struktúrája, de erősödik Debrecen regionális szerepe is.

Korábban már beszámoltak a májusban kezdődő, 52 utcát érintő aszfaltozási és felújítási munkákról, a mostani sajtótájékoztatón pedig három újabb elemet jelentettek be.

Papp László elsőként a Júlia-telepen megvalósítandó 800 millió forintos útfejlesztésről beszélt. A Júlia-telepen lakók kényelme és a GÖCS iparterületének jobb megközelítése érdekében leaszfaltozzák vagy részben leaszfaltozzák a térség hét utcáját. Az utak mentén járda is létesül. Az utak egy része a rövidesen 4 sávossá alakuló 471-es úthoz (Sámsoni út) csatlakozik, a csatlakozási pontok megfelelő kialakítására is figyelmet fordítanak.

Papp László a továbbiakban új óvoda és bölcsőde építéséről, illetve óvoda-felújításokról számolt be, amelyek összköltsége 2,3 milliárd forint. A Postakert utcai bölcsőde épülete gazdaságosan nem felújítható, így a Postakert utca 7. szám alatt egy teljesen új, 120 férőhelyes bölcsődét építenek. A városrészen jelentős igény van a bölcsődei ellátásra.

A Nyugati városrészen az óvodák kihasználtsága igen magas, így a Tócóvölgy északi részén, a Jégcsarnok közelében egy új intézmény épül. Az óvoda 100 férőhelyes, négy csoport befogadására lesz alkalmas.

A város fenntartásában 33 óvoda, 49 feladatellátási-helyen működik, a mostani program keretében 8 épület korszerűsödik, illetve újul meg Nagyerdei Óvoda, Liget Óvoda Babits utcai, tagintézménye, Liget Óvoda Bartók Béla utcai tagintézménye, Boldogfalva Óvoda pallagi intézménye, Alsójózsai Kerekerdő Óvoda, Ősz utcai Óvoda és Bölcsőde, Karácsony György utcai Óvoda, Gáborjáni Szabó Kálmán utcai Óvoda, A Gönczy Pál utcai Óvoda tornaszobával bővül.

Papp László utolsóként a debreceni egészségügyi alapellátás 800 millió forintos fejlesztéséről beszélt: ami keretében 10 háziorvosi rendelőt felújítanak, illetve egy teljesen újat építenek a Pósa utca 1. szám alatt. Többek közt akadálymentesítés, hőszigetelés, nyílászárók cseréjét, épületgépészeti korszerűsítéseket végeznek el  a kijelölt rendelőkben.

Papp László polgármester elmondta, hogy a jövő heti közgyűlés elé kerülnek a most bemutatott fejlesztési tervek, és amennyiben a testület elfogadja, a következő hetek és hónapok ezek kivitelezéséről fognak szólni Debrecenben.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecen tudatosan készül arra, hogy a jövő követelményeinek meg tudjon felelni. A városban a közeljövőben az ipari fejlődés következtében várhatóan több ezer műszaki, technikai munkahely létesül, amelyet főként fiatalok fognak betölteni, akik itt vagy életvitelszerűen fognak itt élni, vagy végleg letelepednek. Az úthálózat- és intézményi fejlesztések már ezt is figyelembe veszik.

Mi épül?útfelújításközintézményekDebrecen

Hírlevél

Hirdetés