2019.07.21, Vasárnap

Európa legnagyobb kukoricafeldolgozója ismét Fejér megyében fejlesztett

2016.07.07. 11:27

Szerdán avatták fel a Fejér megyei Szabadegyházán a Hungrana Kft. új, takarmány pelletet előállító üzemét. Az építkezés költsége hárommilliárd forintot tett ki.

Az új üzemegységben kukoricarostból és egyéb fehérjében dús komponensekből állítanak elő pelletált állati takarmányt. Az itt alkalmazott biztonságos technológia egyedülálló az Európai Unióban, és minimalizálja a technológiai veszteségeket is. A gyárrészleg indulásával a vállalat újabb nyolc embernek ad munkát.

A szabadegyházi üzem éves szinten egymillió tonna GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel (a teljes magyar kukoricatermelés 15 százaléka), amiből 250 ezer tonna izocukrot állít elő. Ezzel a teljesítménnyel a Hungrana a legnagyobb európai kukoricafeldolgozó. A termékek előállításához szükséges gőz kétharmadához környezetbarát módszerrel, biomassza kazán segítségével jut hozzá.

A Hungrana több mint 100 éve meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak: a szabadegyházi gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben. Az izocukorgyártás 1981-ben kezdődött, a kukoricafeldolgozó vonal elindítását követően. A privatizáció során az állami tulajdonú Szabadegyházi Szeszipari Vállalat értékesítésével létrejött a Hungrana Kft. A 90-es évek közepének napi 400 tonnás kukoricafeldolgozó kapacitását napjainkra közel 3500 tonnára növelték.

A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. tulajdonosai az osztrák Agrana és az amerikai ADM. 2015-ös árbevétele meghaladta a 97 milliárd forintot, ezzel Fejér megye harmadik legnagyobb árbevételű vállalata. Az általa előállított izocukor illetve bioetanol kétharmadát külföldön értékesítik, főleg az Európai Unió nyugat-európai tagállamaiban, de Lengyelországba, Norvégiába és Dániába is szállítanak. Mindez a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát adja. A cég több mint négyezer hazai beszállítóval rendelkezik, és 320 magyar alkalmazottat foglalkoztat. A tulajdonosok az elmúlt 10 évben 230 millió eurót fektettek be Szabadegyházán.

(MTI)

(kép: szekesfehervar.hu)

Mi épül?élelmiszeriparüzemfejlesztésSzabadegyháza