2024.05.19, Vasárnap

Az új üzemegységben kukoricarostból és egyéb fehérjében dús komponensekből állítanak elő pelletált állati takarmányt. Az itt alkalmazott biztonságos technológia egyedülálló az Európai Unióban, és minimalizálja a technológiai veszteségeket is. A gyárrészleg indulásával a vállalat újabb nyolc embernek ad munkát.

A szabadegyházi üzem éves szinten egymillió tonna GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel (a teljes magyar kukoricatermelés 15 százaléka), amiből 250 ezer tonna izocukrot állít elő. Ezzel a teljesítménnyel a Hungrana a legnagyobb európai kukoricafeldolgozó. A termékek előállításához szükséges gőz kétharmadához környezetbarát módszerrel, biomassza kazán segítségével jut hozzá.

A Hungrana több mint 100 éve meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak: a szabadegyházi gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben. Az izocukorgyártás 1981-ben kezdődött, a kukoricafeldolgozó vonal elindítását követően. A privatizáció során az állami tulajdonú Szabadegyházi Szeszipari Vállalat értékesítésével létrejött a Hungrana Kft. A 90-es évek közepének napi 400 tonnás kukoricafeldolgozó kapacitását napjainkra közel 3500 tonnára növelték.

A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. tulajdonosai az osztrák Agrana és az amerikai ADM. 2015-ös árbevétele meghaladta a 97 milliárd forintot, ezzel Fejér megye harmadik legnagyobb árbevételű vállalata. Az általa előállított izocukor illetve bioetanol kétharmadát külföldön értékesítik, főleg az Európai Unió nyugat-európai tagállamaiban, de Lengyelországba, Norvégiába és Dániába is szállítanak. Mindez a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát adja. A cég több mint négyezer hazai beszállítóval rendelkezik, és 320 magyar alkalmazottat foglalkoztat. A tulajdonosok az elmúlt 10 évben 230 millió eurót fektettek be Szabadegyházán.

(MTI)

(kép: szekesfehervar.hu)

Mi épül?élelmiszeriparüzemfejlesztésSzabadegyháza