2024.05.25, Szombat

A beruházást több mint hatmilliárd forintból valósította meg a tolnai megyeszékhely önkormányzata. A projekt hétfői záró rendezvényén Ács Rezső (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, a Környezet és Energia Operatív Program 5,1 milliárd, a Belügyminisztérium önerő alapjának 1,1 milliárd forinttal támogatta a projektet. Úgy fogalmazott, az új vízbázis évtizedekre egészséges ivóvizet biztosít Szekszárdnak.

A kivitelező Duna Aszfalt Kft. október 22-én fejezte be a munkát, a létesítmények műszaki átadása november 19-én zárult le. A 2012-ben indult projekt keretében a faddi Duna-parton nyolc parti szűrésű kutat fúrtak, Bogyiszlón új tisztítóművet építettek, és felújították a szekszárdi tisztító üzemet is. A Dunától közel húsz kilométernyi távvezetéken juttatják el az ivóvizet Szekszárdra. A 35 ezer lakosú város ellátására átlagosan napi hétezer, maximálisan tízezer köbméternyi termelő kapacitást építettek ki.

A fejlesztésre azért volt szükség, mert a korábbi ivóvízkutakat ipari eredetű szennyezés veszélyeztette, amely három-öt éven belül elérte volna a víznyerő helyeket. Az eddigi Sió-parti vízbázist a talajban lévő diklór-etilén fenyegette, amelyet a jelenleg ismert műszaki megoldásokkal nem lehet teljesen eltávolítani az érintett kutak vizéből.

A szennyeződést 1993-ban a már lezárt, lőtéri vízbázis területén tárták fel. A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba.

(mti)

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.Mi épül?