2024.06.19, Szerda

A 2014-2020-as uniós ciklusban több mint 130 milliárd euró értékű közvetlen uniós forrás nyílik meg több mint félezer pályázatban – derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. Az állami szervek, háttérintézmények, civil szervezetek, alapítványok, cégek és önkormányzatok által elnyerhető támogatások főként a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem-klímapolitika és az energetika területein hasznosulhatnak.

A források Magyarországról történő elérését a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) a www.palyazatokmagyarul.eu honlap által támogatja. A jelenleg is több mint 100 nyitott pályázatot rendszerezetten ismertető oldal az NFM közleménye szerint megújult.

A fejlesztéseket Kiss Antal miniszteri biztos interaktív sajtótájékoztatón ismertette, ahol kiderült, a színnel és betűkombinációval jelölt témakategóriák száma megkétszereződött. Új funkcióként közvetlenül is lehet keresni a pályázatok és a lehetséges konzorciumi partnerek között.

A honlaphoz szervesen kapcsolódik a magyarok által elnyert közel 11 milliárd támogatás történetét élményszerűen taglaló www.nyeromagyarok.eu oldal. A honlap célja a szemléletformálás, a céltudatos, innovatív pályázói hozzáállás kialakítása a jó gyakorlatok megosztásával. Az oldal Kéry Anna Lilla Mesés Magyarok című sorozatával bővült, amely a projekteket mesés formában, a gyerekek számára is érthetően mutatja be. Az akadálymentesített honlapon mostantól Gadácsi János sikeres pályázatokról szóló új hanganyagai is meghallgathatók.

A keddi rendezvényen három nyertes projektgazda is bemutatta támogatott projektjét. A Walkable Future Kft. 50 ezer eurót használhat fel a súlyos alsó végtagi gyengeséggel élő, járásban, helyváltoztatásban, a mindennapi tevékenységekben korlátozott gyermekek, fiatal felnőttek számára jobb életminőséget, könnyebb beilleszkedést lehetővé tevő moduláris alsó végtagi aktív (motoros meghajtású) ortézis létrehozására.

A Hungaro Lux Kft. OptiLight projektje 1,7 millió eurót fordíthat egy kétrétegű bevonat fejlesztésére, amely annyira lecsökkenti a fénytörést, hogy a felület lényegesen több fényt tud átengedni. A jövőben így nemcsak a lámpák lehetnek energiahatékonyabbak, hanem az újítás szemüveglencséken, ablaküvegeken, fényszórókon vagy napelemeken is alkalmazható lesz.

Az Utca-Szak Kulturális Egyesület 46 425 eurós támogatással szervez nyári akadémiát a közösségi színházért a Borsod megyei Szakácsiban. A tábor a mélyszegénységben élő fiatalokat felkarolva művészeti-szociális programok szervezését szolgálja, nemzetközi tapasztalatcserét alapoz meg maszkmesterek, zenészek, zsonglőrök és színészek részvételével.

A keddi sajtótájékoztatón az MFK vezetője Ferjancsik Domonkossal, a Vasas vívószakosztályának elnökével, világbajnok és olimpiai egyéni 4. helyezett kardvívóval a pályázati tájékozódásról és tervezésről beszélgetett. Süli Jánossal, Paks polgármesterével pedig az Elena pénzügyi eszköz alkalmazásáról tárgyalt, ami által a paksi hulladékenergia felhasználását, elektromos buszok gyártását és beszerzését célozzák meg.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Pályázatokpályázatokinnováció