2024.04.23, Kedd

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség Esztergomban meghirdette a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely 2016 Pályázatot.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja a kerékpározás elterjedését. A 2007 és 2013 közötti időszakban 850 kilométer kerékpárút épült, ebből 580 kilométert 2010 után építettek. A politikus ismertette, együttesen 750 kilométernyi szakasz építése van előkészítve, a végleges tervekben ezer kilométer kerékpárút építése szerepel.

Csikai Mária, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke felidézte, hogy 2015-ben 142 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel egy év alatt megduplázódott a pályázók száma. A szövetség idén erőteljesebben szeretné bevonni a munkahelyeket. A pályázatok április másodikáig adhatók be, idén a szövetség nem hosszabbítja meg a határidőt. A pályázat eredményhirdetése és a díjátadó május végén lesz Nyíregyházán - ismertette Csikai Mária.    

A részletes információk a kerekparosbaratpalyaztok.hu oldalon. A kiírás szerint a Kerékpárosbarát Munkahely 2016 címmel az NFM a munkahelyeknek dolgozóik kerékpárral történő közlekedését elősegítő intézkedéseit, fejlesztéseit értékeli. A Kerékpárosbarát Település cím ugyanakkor a településeknek a kerékpárral közlekedőkért tett azon intézkedéseit, fejlesztéseit értékeli, amellyel a települések a környezetbarát, fenntartható, mindenki számára elérhető egészséges közlekedés népszerűsítéséhez járulnak hozzá.

A kampányindító után a résztvevők látogatást tettek Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyárában, az esztergomi ipari parkban működő Neuzer Kft-nél. A Neuzer Kft. hozta létre az ország első közösségi kerékpárkölcsönző hálózatát Esztergomban, majd a rendszert bevezették Győrben, Hévízen, illetve átadás előtt áll Nagykanizsán és Miskolcon - mondta el az MTI-nek Neuzer András, a társaság tulajdonosa. A Neuzer Kft. 2015-ben 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el, kilencvenezernél több kerékpárt gyártott, a felét exportra. A cégcsoport Magyarországon 110 saját és 60 kölcsönzött munkavállalót foglalkoztat, elsősorban saját fejlesztésű és tervezésű kerékpárokat készítenek. Termékeiket belföldön saját hálózatukban, üzletláncokban, külföldön nagykereskedők közreműködésével értékesítik. 

(mti)

Galéria

Mi épül?kerékpárút