2024.04.15, Hétfő

A portfolio.hu június eleji átfogó pályázati elemzése szerint a kormány 5008 milliárd forintnyi pályázatot hirdetett meg a 2014-2020-as uniós ciklus terhére. A Világgazdaság által a Miniszterelnökségtől kapott frissebb összesítés szerint viszont már 5191 milliárd forintnál járunk. Ez a magyar önrésszel együtt azt jelenti, hogy a 7 évre szóló közel 9000 milliárdos teljes keretnek az 58%-a már kint van a piacon.

A Miniszterelnökségtől kapott adatok alapján a Világgazdaság ugyanakkor arra is rámutat, a kifizetések aránya még csak 1%-on áll.

A portfolio.hu arról is ír, hogy a Magyar Idők korábbi értesülése szerint a kormány még idén mintegy 500 milliárd forintnyi közbeszerzés kiírását tervezi az építőipar élénkítésére, vagyis az iparág hullámzásának kiegyenlítésére. Június és november között az állami beruházások tervezésére várhatóan 20,5 milliárd, kivitelezésükre pedig mintegy 474 milliárd forint összértékben ír ki közbeszerzési eljárásokat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő.

Az NGM azt is közölte a Magyar Időkkel, hogy az ingatlanfejlesztőkkel történt egyeztetések során is bebizonyosodott, az ország felminősítése miatt az építőipari magánbefektetők építési kedve is fokozódik.

A vg.hu és a portfolio.hu elemzése szerint a kormányzat által beígért közbeszerzések a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) jelenhetnek meg. Utóbbi lap úgy ítéli meg, hogy már ismert fejlesztések összegzéséről lesz szó.

A Portfolio cikkéből az is kiderül, a hivatalos pályázati oldalon elérhető adatbázis szerint jelenleg már 1114 milliárd forintnál áll a hatályos támogatási szerződések összege. A nyertes pályázatokra eddig kifizetett támogatás pedig 104 milliárdnál tart. A Portfolio szerint az, hogy 1000 milliárd felett jár a hatályos szerződések összege, azt vetíti előre, hogy a projektek előrehaladásával a következő hónapokban ugrásszerűen nő majd a kifizetett összeg is. Ezt részben a nemrég jelentősen megemelt pályázati előleg rendszer is magyarázza majd.

A megemelt előlegek jelenleg mintegy kéttucatnyi GINOP-pályázatra is érvényesek, ami így a kkv-szektor számára is közvetlenül érezhető hatásokat jelent, nemcsak a nagy állami infrastruktúra-beruházások nyerteseinek.

(portfolio.hu, vg.hu, magyaridok.hu)

Pályázatokpályázatok2014-2020-as fejlesztési időszak