2019.08.24, Szombat

Hulladékfémet hasznosító üzem épül Komáromban

2016.05.04. 19:36

A sárospataki Weinberg Építő kivitelezésében 24 ezer négyzetméteres gyár épül, ahol a legkorszerűbb technológiával készül további feldolgozásra alkalmas alumínium.

Bokrétaünnepséget tartottak az alumíniumöntvényeket készítő lengyel Alumetal S. A. komáromi üzemében, ahol 2016 őszétől 150 embert foglalkoztatnak majd. Józef Mlocek, az Alumetal Group Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a komáromi gyár a vállalatcsoport első külföldi beruházása. A legkorszerűbb technológiát használó üzem hulladékfémből készít további feldolgozásra alkalmas alumíniumot, elsősorban autóipari felhasználásra. Az Alumetal-csoport három lengyelországi gyárának összesített kapacitása 165 ezer tonna, a társaság Európában jelenleg a negyedik legnagyobb olyan vállalat, amely hulladékból állít elő alumíniumot.

Az üzem teljesítménye teljes kapacitáson meghaladja majd az évi 50 ezer tonnát. A kivitelező Weinberg '93 Építő Kft. cégvezetője, Bodnár Sándor elmondta, a gyárépület és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények alapterülete csaknem 24 ezer négyzetméter. A beruházás az építkezés megkezdésétől számítva kilenc hónap alatt készül el, június 30-áig műszaki átadást kell tartani.

Az 1993-ban alakult, magyar tulajdonban levő Weinberg-csoport sárospataki központtal működő generálkivitelező vállalkozás, alvállalkozóival együtt mintegy négyszáz embert foglalkoztat. Fő profiljuk a csarnoképítés és az acélszerkezet-gyártás, utóbbit sárospataki üzemükben végzik 5 500 négyzetméteres gyártófelületen modern technológiával.

A Kassán leányvállalattal bíró társaság utolsó éves árbevétele a nyilvános adatok szerint 5,6 milliárd forint volt, ám ez 2016-ban várhatóan meghaladja majd a 10 milliárd forintot.

(mti, weinberg93.hu)

(fotó: weinberg93.hu - illusztráció)

Mi épül?építőipari cégeküzemépítésWeinberg 93 Építő Kft.