2024.06.18, Kedd

Hatmilliárd forint forrásra pályázhatnak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az idén a magántulajdonban lévő ipari parkok. A pályázati keretről az NGM helyettes államtitkára beszélt Debrecenben a Határ úti ipari parkban, amely elnyerte a Tudományos és technológiai park címet. Lenner Áron Márk hozzátette, inkubátorházak fejlesztésre szintén a GINOP keretében további kétmilliárd forint áll rendelkezésre. Azok az ipari parkok, amelyek tulajdonosai között önkormányzatok is vannak, a területfejlesztési operatív program keretében (TOP) további mintegy 50 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésre ebben az évben.

A belgazdaságért felelős helyettes államtitkár elismeréssel szólt a Határ úti ipari parkot működtető Xanga cégcsoport munkájáról, amelynek eredményeként a park az országban az elsők között nyerte el a Tudományos és technológiai park címet. A cím azt jelzi, hogy a debreceni park magasabb minőségű szolgáltatásokat nyújt a betelepülő vállalkozásoknak. Lenner Áron Márk kitért a KSH pénteken nyilvánosságra hozott adataira, miszerint tavaly decemberben 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, az év egészében pedig 7,5 százalékkal. Emlékeztetett: a kormány deklarált célja, hogy 2020-ra a nemzeti össztermékben 30 százalék legyen az ipari termelés aránya, miközben az Európai Unióban csak 20 százalékos arányt tűztek ki célul.

Csukás Endre, a Xanga cégcsoport igazgatója emlékeztetett arra, hogy csaknem húsz éve kezdték meg az ipari park kialakítását, akkor 40 hektár területen. A ma már 120 hektáros parkba betelepült 45 vállalkozás több mint ötezer embernek ad munkát. Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója megjegyezte, az új Tudományos technológiai ipari park a Határ úti mellett összefogja a helyi nemzetközi repülőtéren elkészült közúti-vasúti-légi - logisztikai központot és az ugyancsak a repülőtéren lévő innovációs inkubátorházat is.

Mórucz Norbert, az ipari parkok egyesületének elnöke elmondta, a debrecenivel együtt jelenleg hat tudományos és technológiai ipari park van az országban ez a szám néhány héten belül kettővel nő, a harmadik negyedévre pedig várhatóan eléri a húszat.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere kijelentette: a város mindenben támogatja az ipari parkok fejlesztését, a Debreceni Egyetem pedig biztosítja azt a magasan képzett helyi munkaerőt, amelyre alapozva tovább fejlődhet a debreceni Tudományos és technológiai ipari park.    

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a közlekedési ágazat fejlesztése is jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez. Megemlítette egyebek mellett a megyei városok bekapcsolását a gyorsforgalmi úthálózatba, a debreceni repülőtér autópálya-összeköttetésének megteremtését, a 2018-ra elkészülő újabb gyorsforgalmi közúti összeköttetést Erdéllyel, valamint a Debrecent is érintő észak-dél közúti korridort. 

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere kijelentette: a város mindenben támogatja az ipari parkok fejlesztését, a Debreceni Egyetem pedig biztosítja azt a magasan képzett helyi munkaerőt, amelyre alapozva tovább fejlődhet a debreceni Tudományos és technológiai ipari park.    

(mti)

PályázatokpályázatokGINOPTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Debrecen