2024.07.20, Szombat

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent a Zöld város kialakítása című felhívás, melynek tervezett keretösszege 43 milliárd Ft – adta hírül a kormány pályázati oldala. Támogatást kaphatnak az energiatakarékos épületfelújítások, a helyi piacok, közösségi kertek, illetve a közcélokat szolgáló sport- és szabadidős létesítmények.

Ahogy azt a Magyar Építők is jelezte, a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében négy új felhívás jelent meg kedden. Ezek egyike a Zöld város kialakítása, megnéztük, mit takar a cím.

A felhívás bevezetője szerint a kormány a helyi önkormányzatok, nonprofit szervezetek és egyházak együttműködésére számít. Elsősorban olyan infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását, és megtartják a város lakosságát.

A felhívás hosszasan részletezi a Zöld város kialakításához kapcsolható tevékenységeket. Többek közt lehet pályázni önkormányzati tulajdonban levő épületek energiahatékony megújítására ugyanúgy, mint a játszóterek, futópályák, tornapályák, sport- és szabadidős létesítmények kialakítására. Ugyanakkor támogatást kap például a növényfelület és a biodiverzitás növelése, többszintes zöldfelületek létesítése, a városi közösségi gazdálkodást (pl. közösségi kertet) segítő zöldfelület kialakítása, továbbá helyi piacok kialakítása, illetve helyi piacoknak szánt terület megújítása.

A felhívás teljes szövege innen tölthető le:
https://www.palyazat.gov.hu/node/57267

(magyarepitok.hu)

(kép: angyalzold.hu)

Pályázatokpályázatok