2024.05.23, Csütörtök

A nyírségi megyeszékhely közösségi közlekedését az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében fejlesztik. Gáz- és elektromos üzemű autóbuszokat vásárolnak, továbbá intermodális csomópontot létesítenek.

A részletekről nyírségi nagyváros önkormányzatának sajtószóvivője számolt be az MTI-nek. Rendes Sándor a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatra hivatkozva azt írta, 5 milliárd forint értékben, 100 százalékos támogatással 41 gáz- és 6 elektromos meghajtású új autóbuszt vásárolnak, valamint kiépítik hozzájuk a szükséges töltőállomásokat.

A beruházáshoz kapcsolódik a közlönyben már korábban bejelentett projekt, melynek keretében a nyíregyházi vasúti és közúti, közösségi és egyéb közlekedési módok közötti közvetlen átszállási kapcsolatot biztosító létesítmények épülnek. Ezek kialakítására, valamint P+R parkolók kiépítésére 6 milliárd forintot fordíthatnak.

A kormány márciusban döntött arról, hogy összesen hat nagyvárosban mintegy 42 milliárd forintból intermodális (többféle közlekedési eszközt kombináló) csomópontok létesülnek.

A sajtószóvivő úgy fogalmazott, az autóbuszok beszerzésével a Nyíregyháza és Tokaj közötti kerékpárút megépítése mellett egy újabb beruházás került gyorsítópályára a Modern Városok Program keretében, amelyről tavaly novemberben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Ferenc polgármester.

A buszok még ebben az évben Nyíregyházára érkezhetnek, és a vasúti fejlesztéshez szükséges tervezési munkák is elkezdődhetnek idén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lebonyolításában.

(mti)

közlekedésfejlesztésMi épül?Nyíregyháza