2024.04.28, Vasárnap
Autóipari pontosság az építőiparban - lézertechnológia segíti a Steelvent kerítésrendszer és kapu gyártósorait
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Autóipari pontosság az építőiparban - lézertechnológia segíti a Steelvent kerítésrendszer és kapu gyártósorait

magyarepitok.hu

2022.08.09. 08:00

Újabb stratégiai célját valósította meg a Steelvent Zrt. A cég bátonyterenyei gyárában ugyanis 2022 év második félévétől már üzemszerűen kezdik működésüket a korábban telepített, lézertechnológiával működő zártszelvény, illetve huzalfeldolgozó automata gépek. Ezek a nagypontosságú lézerek hivatottak biztosítani, hogy a cég saját tervezésű kerítés-rendszereinek és kapuinak gyártási kapacitása növekedhessen, a vevők kiszolgálása rövidebb határidőre történjen.

Technológiai fejlesztéssel lépett előre a miskolci székhelyű Steelvent Zrt: a jövő évben 30. éves többgenerációs, magyar családi vállalkozás az ipar 4.0 technológia gyakorlati alkalmazásával jutott el az egyedi gyártástól a keritésrendszerek és kapuk sorozatgyártásig. A több évtizedes tervezési és gyártási tapasztalatok, a lézertechnológia, illetve az ipar 4.0 alkalmazások egymást támogatták a fejlesztés folyamán - tájékoztatott róla a cég a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Steelvent Zrt. az elmúlt években is számos kapacitásbővítő és technológiafejlesztési beruházással növelte versenyképességét és hatékonyságát,

ezúttal pedig a cég egy régi terve is megvalósult: a bátonyterenyei üzemüket automatizált zártszelvény lézer megmunkáló, illetve lézer hegesztő gépekkel fejlesztették.

A fejlesztési beruházások nem titkolt célja, hogy a Steelvent magyar gyártóként továbbra is nemzetközi minőséget tudjon előállítani mind a termékek, mind pedig a szolgáltatások minőségét illetően.

A születésétől autóipari húzott rúd- és tekercsacél gyártással foglalkozó miskolci törzsgyár egy évtizeddel ezelőtt kiegészült egy új, korszerű, építőipari huzaltermékeket gyártó bátonyterenyei üzemmel. A bátonyterenyei üzemterület egyik eredetileg hidegraktárként használt, 450 négyzetméteres csarnokát a cég fejlesztésbe vonta és  ipari padlóval, korszerű energiatakarékos fűtéssel-világítással, valamint nyílászárók cseréjével tette alkalmassá a lézertechnnológia befogadására - számolt be róla Czél Balázs, a Steelvent kereskedelmi menedzsere.

A törzsgyár (rúdacél és huzalmű) új huzal horganyzó üzemének, és ehhez illeszkedő technológiai fejlesztésének köszönhetően a Steelvent két üzeme 2022 év második félévére a kerítésrendszerek és kaputermékek gyártásának összes lényegesebb munkafázisát, teljes munkafolyamatát kapukon belülre integrálta.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Az újonnan telepített lézermegmunkáló berendezéseket illetően pedig megtudtuk, ezek olyan gyártó eszközök, eljárások amelyeket főképp az autóiparban használnak, de a kerítésrendszerek, kaputermékek előállításához is effektíven alkalmazhatók.

A kerítéstípusok és a kaputípusok egyaránt a Steelvent termékcsaládjának tagjai - típusai, melyeknek minden apró részletét a cég tervezte és töretlen fejlesztéseivel tervezi meg.

A terméktervezés mellett a technológia tervezés sem maradhat el, vagyis a gyártástechnológiát illetően is folyamatos fejlődésen keresztül jutottak el oda, hogy az egyedi gyártásból a sorozatgyártás is megvalósíthatóvá váljon.


A Steelvent keritésrendszer és kapu termékcsaládjainak elnevezéseit a magyarok honfoglalás kori hét vezérének nevei ihlették

  • Az "Előd" fantázia nevet képviselik a cég egyszárnyú személykapui,
  • "Töhötöm" néven a gépkocsi közlekedésre is alkalmas kétszárnyú kapuk találhatóak meg,
  • „Huba” elnevezéssel úszókapukat láttak el, melyeket 2 méteres szabad nyílástól egészen 12 méteres szabad nyílásig gyártanak,
  • végül, de nem utolsó sorban pedig a görgőkön gördülő kaputípusok is elérhetőek, melyek komoly vasbeton gerenda alaptesttel rendelkeznek, és a "Tas" fantázia nevet kapták.

A kapuk mindegyike teljesen automatizálható és a legkorszerűbb igényeknek is megfelelő csúcsminőségű Locinox zárrendszerekkel látható el, a hosszú évek során pedig a Steelvent mindegyik kaputípusból eljutott mára a sorozatgyártásig is.
 



„A sorozatgyártás rendkívüli költséghatékonyságot biztosít. Azonban tudni kell, hogy szűkíti a testreszabhatóságot és az egyediséget. Ezt tudjuk, erre készülünk és ezzel számoltunk, azaz semmiképp nem hagyjuk az egyedi gyártás területét visszaesni, az egyedi igényeket a jövőben is kiszolgáluk. Az ajánlatkérőket ,érdeklődőket egyedi felméréssel igény esetén szaktanácsokkal támogatjuk." – jegyezte meg Czél Balázs. Kiemelte:

A Steelvent életében azonban itt még nem ér véget a technológiai fejlesztés: újabb eljárásokat is automatizálnak a jövőben

A terméktípusok több mint 20 év gyártástapasztalat és felhasználói tapasztalat évről évre történő elemzését, az elemzések alapján történt módosulásokat integrálva – felhasználva váltak megbízhatóvá és kedveltté a magyar piacon. Az megbízható, strapabíró, esztétikus „letisztult”  szerkezetek gyártástechnológiája egyszerűsödött és tervezhetővé, megbízhatóvá vált – tette hozzá.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy a lézer technológia beruházás egy még újabb fejlesztésbe fog csatlakozni:

"Töretlen fejlesztésünk következő  lépcsőfoka a  cellaszerű hegesztőrobotok telepítése lesz, melyek tovább automatizálják a termékgyártás folyamatát."

 

PR cikk

Galéria

Iparági hírekSteelvent Zrt.építőipari gyártókiparági hírektechnológia