2024.04.14, Vasárnap

Az NRGreport úgy tudja, az állam által tervezett napelemparkok közvilágítást és közintézmények energiaellátását biztosítanák közvetlenül. A projekt összköltsége 20-25 milliárd forint lenne, melyet európai uniós forrásból (KEHOP) finanszíroznának 50%-os támogatás intenzitás mellett.

A tervezett napelemparkok társulási formában működnének állami és önkormányzati közreműködéssel körülbelül tíz helyen, a megfelelő helyszíneket még keresik. Fontos, hogy találjanak olyan önkormányzatokat, amelyek ingyen vagy legalábbis kedvezményes áron biztosítanak megfelelő nagyságú területet. Emellett az sem mindegy, hogy milyen transzformátorok, hány voltos vezetékek vannak a környéken, mert a négy megawatt komolyabb infrastruktúrát igényel. Nem kis területekről van szó, hiszen már fél megawatt megtermeléséhez is körülbelül 2 hektárra van szükség.

Az országosan mintegy 40 MW-os növekedés magyar viszonylatban jelentős lenne, miután a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség becslései szerint tavaly az összes magyar kapacitás valamivel 110 megawatt felett volt. A szövetség elnöke, Kiss Ernő korábban arról is beszámolt, a  közelmúltban évről évre megduplázódott vagy megháromszorozódott a hazai napenergia kapacitás, ám ez még így is jelentősen elmarad a környező országokétól. Szolnoki Ádám, a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke szerint öt-hét éven keresztül legalább 30 MW kapacitásnövekedésre lenne szükség, hogy lefaragjuk a lemaradásunkat.

(ngrreport.com)

EnergetikanapenergiaKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)