2024.04.15, Hétfő

 

2016 eleje: hiányzó EU alapok

A Buildecon számításai szerint a 2015 második félévében lelassuló, gyenge hazai építőipari teljesítmény 2016 első hónapjaiban folytatódott, elsősorban a hiányzó EU alapok következtében. Ez erősen rányomja a bélyegét mind a magas-, mind a mélyépítés teljesítményére, mivel a magasépítés mintegy 75%-át, és a teljes mélyépítést az EU illetve a költségvetés finanszírozza. Egyedül a lakásépítésben mutatkozik és várható is jelentős élénkülés.

 

A közösségi beruházások húzzák a nem lakáscélú építkezést

A nem lakáscélú magasépítés tekintetében a magánberuházások élénkülése még nem látható, ugyanakkor a közösségi beruházások – kultúra, oktatás, egészségügy és a sport – élénkülése erősen valószínűsíthető 2018-ig, évi 3-6%-os növekedéssel. Európai összehasonlításban Magyarország 14%-os kumulatív növekedéssel a második helyen áll.

A mélyépítésben a következő évekre az útépítést és a városi infrastruktúra építését-rekonstrukcióját prognosztizálják, évi 2-7%-os növekedés között.

 

2017-től már jelentősen felpörög a lakásépítés

A lakásépítésben az elmúlt 15 év változó, de inkább szerény építési teljesítménye (évi átlag 23.500 új lakás) 2015-ben drasztikusan lecsökkent. Emiatt a kormány élénkítő intézkedések és ÁFA csökkentés bevezetésével a folyamat megfordítását irányozta elő, elsősorban a nagycsaládosok támogatásával. A szabályozók könnyítése is hozzájárul a trend megfordításához, amely már 2016-ban érzékelhető lesz, közel 14%-os növekedéssel. 2017-18-ban további erőteljes növekedés várható, emellett a lakásfelújítások terén is folytatódnak a pozitív folyamatok, erősödik a tranzakció mértéke.

 

A magyar építőipar kilátásait összességében a Buildecon úgy értékelte: 2016 még igen szerény mértékű növekedést hoz, de a két ezt követő évben az építési tevékenység jelentősen megerősödik, évi 6-7%-os növekedés várható.

 

Az európai összteljesítmény is nő

2016-ban a teljes európai építési teljesítmény várhatóan 2,6%-kal javulni fog, a növekedés 2017-ben és 2018-ban pedig rendre 2,7% illetve 2,4% lesz. A legnagyobb növekedést a közép-kelet-európai országok fogják tudni elkönyvelni. A Euroconstruct országok építőiparának összértéke 2016-ban előreláthatólag 1406 milliárd euró lesz, mely a GDP 9,4%-ának felel meg.

A 2016-ra prognosztizált 2,6%-os növekedés 36,5 milliárd eurónak felel meg. A legkisebb hozzájárulás a növekedéshez 2016-ban a Szlovák Köztársaságtól, Magyarországtól, Ausztriától és a Cseh Köztársaságtól várható, melyek csupán 2,2%-ot tesznek hozzá. A Euroconstruct hat legnagyobb építési piaca (Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország) várhatóan csaknem a teljes növekedés háromnegyedét fogja adni.

(tervlap.hu)

Gazdaságmélyépítésmagasépítéslakásépítésépítőipar