2024.04.19, Péntek

Mintegy 40 millió dollárnyi (11,5 milliárd forint) szerződést írtak alá az Ulánbátorban zajló mongol-magyar tárgyalásokon. A hírről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be magyar újságíróknak a mongol fővárosban. Hangsúlyozta, a megállapodások lehetőséget teremtenek a magyar cégeknek a megjelenésre a mongóliai piacon.

Szijjártó Péter kiemelte azt a szerződést, amelynek eredményeként 25 millió dollár (7,2 milliárd forint) értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet magyar cégek építettek a 70-as években. Az állatgyógyászati termékeket előállító nagyüzemben gyártják az ország mintegy 60 milliós állatállományának egészsége megőrzéséhez szükséges oltóanyagokat.

A miniszter ezt a beruházást egyfajta kapunak tekinti az óriási mongol piac felé, amely a teljes mongol állatállomány egészségmegőrzését, feldolgozását és exportálási lehetőségét jelenti. A magyar cégeknek ez a projekt - amely egyrészt építőipari, másrészt állategészségügyi beruházás - további piaci lehetőségeket is hozhat.

Beszámolt a Fővárosi Vízműveknek az ulánbátori vízművekkel kötött megállapodásáról is. Ennek értelmében a magyar fél felméri az ulánbátori városi vízellátórendszert, annak modernizálási lehetőségét. Kihasználva azt a komoly referenciát, amelyet a Fővárosi Vízművek világszerte elvégzett megbízásokkal szerzett, az ulánbátori, majd később remélhetőleg az egész mongóliai vízvezeték- és szennyvízvezeték-rendszerének működtetését valósíthatja meg szintén több millió dolláros értékben.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Pénzjegynyomda tízmillió dolláros szerződést írt alá, amelynek keretében a mongol elektronikus útleveleket a vállalat fogja gyártani, ami újabb lehetőség arra, hogy egy jelentős piacon vesse mega a lábát egy magyar cég.

A magyar-mongol gazdasági kapcsolatoknak jelentős múltja van: a 70-es években magyar gazdasági-műszaki közreműködéssel olyan nagyberuházások készültek el az ázsiai országban, mint a harhorini malom, a most szóban forgó szonginói biokombinát, a darhani vágóhíd és húskombinát, az ulánbátori ruhagyár. Emellett magyar geológiai expedíciók és magyar vízügyi szakemberek csoportjai dolgoztak évekig Mongóliában. A két ország közötti kapcsolatok ezután jó időre meggyengültek, majd a 2000-es évektől kezdtek újraépülni.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utazott hivatalos látogatásra Mongólia fővárosába. A kormányfőt több miniszter és egy mongol befektetések iránt érdeklődő üzletemberekből álló küldöttség is elkísérte. A látogatáson bilaterális miniszteri találkozókra és egy üzleti fórumra is sor kerül.

(mti, magyarepitok.hu)

Gazdaságkülföldkülföld

Ajánljuk még