2024.07.20, Szombat

„A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a Tesla Motorst Magyarországra csábítsa annak érdekében, hogy ne torpanjon meg a hazai járműipar növekedése” - idézte Szijjártó Péter külgazdasági minisztert a portfolio.hu.

Az amerikai cég a legújabb fejlesztése, a Model 3 miatt szeretné létrehozni – a hollandiai összeszerelő üzemet leszámítva - első európai gyárát. Az új autó bemutatója március 31-én lesz, míg a tömeggyártás 2017-ben kezdődhet meg.

Az új termék azért mérföldkő, mert az ára 35 ezer dollár (9,88 millió forint) lesz az USA-ban a cég ígérete ígéret szerint. Ezzel pedig azt acélt szolgálja, hogy az elektromos autózás szélesebb körben elterjedjen, és ne csak a tehetősek sportja legyen. Ebben az árban nincs benne a 7 500 dolláros (2,1 millió forintos) vásárlási kedvezmény, illetve az egyes államokban elérhető egyéb kedvezmények.

A magyar kormány lobbija a magyarországi beruházásért már tavaly elkezdődött. Az első lépést Szemerkényi Réka magyar nagykövet tette meg 2015 március végén, amikor ellátogatott Kaliforniában a Tesla központjába. Egy hónappal később Szijjártó Orsolya, korábbi hágai nagykövet találkozott az hollandiai összeszerelő üzem vezetőjével. A diplomata a menedzserek finom utalásaiból tudta meg, hogy a Tesla autók tervezett olcsóbb, tömegszériája igényelni fog újabb összeszerelő üzemet vagy üzemeket. Ennek megvalósításához a közép-kelet-európai térség elhelyezkedése miatt "logikus helyszín lenne”.

Szijjártó Péter a beérkezett információk alapján utasítást adott Czakó Judit New York-i külgazdasági attasénak arra, hogy egy célzott céglátogatást szervezzen a céghez, figyelembe véve hogy 2016-ban elkezdhetik esetleges további európai gyártási központjuk helyszínének kiválasztását.

Magyarországnak és a magyar gazdaságnak számos előnye származna abból, hogyha sikerülne elérni, hogy a Tesla nálunk építse fel következő gyártóüzemét. Az új beruházás ugyanis nem csak külföldi tőkéből megvalósuló új munkahelyeket jelentene, hanem hatalmas lökést adna a hazai e-mobilitásnak, azon belül pedig az elektromos autózásnak. A kínálkozó lehetőségre váró kis- és középvállalkozások szintén rengeteget nyerhetnének a beruházással.

A magyar félnek azonban van egy komoly vetélytársa. A Slovak Spectator nevű internetes lap már 2014 októberében arról számolt be, hogy a kaliforniai vállalkozás tárgyalásokat kezdett a Szlovák Fejlesztési, Befektetési és Kereskedelmi Ügynökséggel (SARIO) egy esetleges gyárépítésről. Szlovákia jó adottságait jelzi, hogy Pozsonyban a Volkswagennek, Zsolnán a Kiának, Nagyszombaton a PSA-nak van gyára.

Tesla Motors kizárólag elektromos meghajtású autókat gyártó amerikai vállalat, amelynek központja a Szilícium-völgyben, Palo Altóban található. A cég jelenlegi egyetlen európai bázisát 2013-ban nyitották meg Hollandiában. Itt a disztribúciós feladatok mellett az Amerikából, majdnem kész állapotban behajózott autók végső összeszerelését végzik el.

(portfolio.hu, autoszektor.hu)

Gazdaságautóipar