2024.04.21, Vasárnap

Idén eddig tízezer egyszerű bejelentést tettek a háromszáz négyzetméter hasznos alapterületnél kisebb lakóingatlanok építésére – tudta meg a Magyar Idők a Lechner Tudásközponttól. Az építészeti és építésügyi szakmai szervezet szerint ez azt jelenti, hogy már az első fél év alapján majdnem kétszer annyi családi ház építése kezdődött meg vagy indulhat el, mint amennyire a tavalyi év egésze alatt engedélyt adtak.

A tudásközpont megyékre bontott adatai azonban hatalmas eltéréseket mutatnak. Míg az összes egyszerű bejelentés mintegy egyharmada Pest megyéből érkezett, Nógrád megyében pár nappal ezelőttig mindössze 35 bejelentést tettek. Ez azt jelenti, hogy Pest megyében százszor több családi ház épülhet fel, mint Nógrádban.

Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron megyében a bejelentések száma jócskán meghaladja az ezret, és hatszáznál több építési szándékot regisztráltak Hajdú-Biharban is. Ugyanakkor Tolnában csupán ötven bejelentést tettek, de Békés, Heves vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is alig haladta meg a százat az építkezési szándékjelzések száma.

Pozitívum ugyanakkor, hogy bár a hiányosan vagy szabálytalanul benyújtott kérelmek utólag valamelyest torzíthatják a statisztikákat, egyértelműen növekvő tendencia figyelhető meg: a tízezer egyszerű bejelentés mintegy kétharmadát a második negyedévben tették – derül ki Pintér Balázs cikkéből.

A jogszabályok egyértelműsítésével július 1-től az egyszerű bejelentés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével történik meg, amihez részletes kivitelezési tervdokumentációt kell csatolni.

(magyaridok.hu)

GazdaságCSOKcsaládi házakegyszerű bejelentés