2024.04.20, Szombat
Még az idén teljesen újjá varázsolják Szombathely legnagyobb sportparkját
nyugat.hu

Még az idén teljesen újjá varázsolják Szombathely legnagyobb sportparkját

realista.hu, szombathely.hu

2019.01.09. 11:33 - Antal Zsófia

A több mint egymilliárd forintos projekt során helyi kivitelezők munkájában újulnak meg a sportpályák, zöldfelületek, játszóterek, valamint a patakpart is.

Hirdetés

Jövő héten megkezdődik a szombathelyi Sportliget korszerűsítése a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 1,155 milliárd forintos támogatásából. Így szeptember végére teljesen megújul a város legnagyobb, 6 hektáros rekreációs övezete. A kivitelezéssel megbízott Sportliget 2018 Konzorcium, azaz a Homlok Építő Zrt. és a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. a következő feladatokat végzik el:

  • teljes körűen felújítják a park kilenc sportpályáját,
  • kialakítanak egy új aszfaltozott görkorcsolyapályát,
  • létesítenek egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályát,
  • tovább bővítik a Kalandváros játszóteret,
  • új kiszolgáló egységeket építenek,
  • az Arany-patak mentén egy futóút és egy új gyalogoshíd létesül, utóbbi a Csónakázó-tó területére vezet át.

A sportpályák említett felújítása során a meglévő három kisméretű salakos labdarúgó pályát kibővítik, valamint a középső pálya nyugati oldala egy lelátóval is gazdagodik. Emellett épül egy teljesen új salakos focipálya is. Ugyancsak megújítják a park teniszpályáit, a meglévő kosárlabdapálya helyére pedig új, korszerű, streetball játékra is alkalmas pályát építenek.

A felújítás látványterve (szombathely.hu)

Az új szolgáltató épületben egy vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző kap helyet, emellett a látogatók számára szociális helyiségek kialakítását is tervezik. Egy raktár-géptároló udvar épül a karbantartó gépek és eszközök elhelyezésére és több akadálymentesítést szolgáló fejlesztés is megvalósul.

 

A helyi szakértelemre építenek a megvalósítás során

A fejlesztés célja a zöldterületek jobb kihasználása is, ezért egy jelenleg funkció nélküli, közel 1200 négyzetméteres üres gyepterületen egy új pihenő- és bemutatókertet alakítanak ki, a futballpályáktól keletre fekvő mintegy 3500 négyzetméteres területen pedig piknikövezetet hoznak létre.

A Kalandváros játszótér felnőttek által is használható szabadtéri és asztali társasjátékokkal gazdagodik. A patakparti sétány is megújul, a patak mentén pedig több mint 40 apró dombot létesítenek, köztük kanyargós ösvényekkel és kocogó úttal. Az átalakítás során összesen közel 40 ezer négyzetméteren újítják fel a meglévő zöldterületet, vagy alakítanak ki új zöldfelületeket.

„Szombathelyi kötődésű, a sport és az egészséges életmód mellett elkötelezett vállalkozásként egy olyan beruházás megvalósításába kapcsolódhatunk be, amely egyszerre teszi élhetőbbé a várost, fokozza megtartó erejét és járul hozzá a szombathelyiek egészségének megőrzéséhez. A kivitelezés során kiemelten építünk a helyi szakértelemre és munkaerőre, hiszen így válik igazán szombathelyivé az új Sportliget. Szeretnénk, ha minden helyi lakos a magáénak érezné a ligetet, és a jövőben szívesen töltené itt szabadidejét” – idézi a realista.hu Homlok Zsoltot, a Homlok Építő Zrt. vezérigazgatóját.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)SzombathelyközparkHomlok Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés