2024.03.19, Kedd
Öt szabadstrand  újul meg nyárra a Balatonon

Öt szabadstrand újul meg nyárra a Balatonon

mti.hu

2019.03.23. 09:00 - Gyöngyösi Klaudia

Családbarát fejlesztésekre, felnőtt játszóterekre és futópályára is számíthatnak a nyaralók Balaton délnyugati partján.

Hirdetés

A Délnyugat-Balaton öt települése 1,4 milliárd forint támogatást nyert szabadstrandjai  felújítására. A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata által megújul Balatonboglár, Balatonmáriafürdő, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonlelle egy-egy partszakasza is – derült ki a balatonboglári sajtótájékoztatón csütörtökön.

A nyári szezonra elkészülő felújításoknak köszönhetően a strandok komfortosabbak, modernebbek és biztonságosabbak lesznek.

Balatonmáriafürdő

A település két szabadstrandját összesen 90 millió forintból fejleszthetik, amelynek már meg is kezdték a műszaki előkészületeit. Emellett a település családbarát szolgáltatások kialakításához strandonként további 20-25 millió forintos fejlesztési forrásért pályázhat.

Balatonlelle

A város 200 millió forintos támogatást nyert a hosszú partszakasszal rendelkező szabadstrandja fejlesztésére.

A partszakasz felújítása mellett a rendelkezésre álló összegből

  • 4 ezer négyzetméternyi térburkolatot,
  • 30 napelemes lámpát,
  • padokat, szemeteskukákat
  • és vízi-bejárókat helyeznek ki.

Balatonboglár

A BB pezsgőnek is otthont adó városban mind a hat szabadstrandot korszerűsítik. A két nagyobb partszakasz 100-100 millió, a négy kisebb 50-50 millió forintos támogatásban részesül. A kisgyerekeseknek külön területet alakítanak ki, utcabútorok és vizesblokkok újulnak meg, valamint gyermek- és felnőttjátszótereket is létesítenek.

Fonyód

A város 10 szabad fürdőhelyéből 5 minősül szabadstrandnak, melyeknek fejlesztésére 450 millió forint támogatást nyertek el. Ennek részeként gyermekbarát vizesblokkokat és újabb vizes élményparkot alakítanak ki. Emellett épülnek gyermek- és felnőtt játszóterek és baba-mama szoba is. Az 1,2 kilométer hosszú Árpád-parti szakaszt, melynek sétányát sokan használják futásra és kocogásra, rekortán burkolatú futópályává alakítják.

Balatonfenyves

A település egy kilométer hosszú központi strandját 200 millió forintból, egy másik strandot pedig  50 millió forintból fejlesztik. Ebbe beletartozik a sétányfelújítás, az utcabútor-  és közvilágítás-csere, illetve az illemhelyek felújítása is.

Ezek mellett átadnak fenyvesi sajátosságokat is:

  • tobozjátszótér épül a nagystrandon,
  • az öltözőkabinokat pedig a településen összeszedett tűlevelekből készült műgyantás lapokból gyártják le.

A nagystrandon kialakítanak egy strandfocipályát, amit kézilabda- és strandröplabda pályaként is lehet majd használni. Ezt a helyszínt  októbertől műjégpályaként tervezik üzemeltetni.

Mi épül?BalatonlelleBalatonBalatonfenyvesFonyódBalatonboglárstrandBalatonmáriafürdő

Hírlevél

Hirdetés