2024.03.19, Kedd
Neogótikus palotát élesztett újjá az ELTE
Fotó: MTI

Neogótikus palotát élesztett újjá az ELTE

mti

2020.01.29. 09:17 - Hegedűs Gergely

Az eddig bérelt termeket használó gazdasági képzés egy korábbi lakóházba kerül át, melynek homlokzatát helyreállították, belső tereit pedig átépítették.

Hirdetés

Átadták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet (ELTE GTI) új, hat évre bérbe vett Rákóczi úti épületét.

Fotó: MTI


Ezért volt szükség a váltásra

Az egyetem helyszínen kiosztott tájékoztatója szerint az intézet irodái korábban egy irodaházban kaptak átmeneti otthont, az előadásokat, szemináriumokat pedig a bölcsészkartól bérelt termekben tartották.

Az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a GTI számára felújítja a Trefort-kert jelenleg használaton kívüli E épületét. Ennek elkészültéig, átmeneti megoldásként kibérlik a Rákóczi út 7. szám alatti épületet.

A neogótikus stílusban épült egykori lakóházat, később üzleti célokat szolgáló palotát a használatba vétel előtt felújították.


Ez történt a fejlesztésben

A projektben helyreállították a négyemeletes épület homlokzatát, átalakították a belső tereket: tíz tantermet alakítottak ki, ebből kettő több mint száz ember befogadására alkalmas. A földszinten a tanulmányi hivatal és a hallgatói érdekképviseleti irodák kaptak helyet.

Fotó: MTI

A mintegy 250 millió forintos átalakítás teljes költségét a GTI állta, és az intézet maga viseli a hat évre megkötött bérleti szerződés terheit is. A GTI a 2019-2020-as tanév tavaszi félévét már az új épületben kezdi meg.


Négyszeresére nőtt a gazdasági képzés hallgatói létszáma

Az átadón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: Magyarország a mérsékelt innovátorok közé tartozik, de ezen változtatni szeretnének. Bár a kormány főleg a finanszírozás és a jogszabályi környezet átalakításával tudja ezt a folyamatot segíteni, a magyar gazdasági környezet sajátossága miatt az egyetemeknek is fontos szerepük van ebben. "Az ELTE pedig jelentős szerepet tud ebben képviselni, a GTI képzésével és kapcsolataival hatékonyan tud bekapcsolódni az innovációs folyamatokba, komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben" - tette hozzá.   

Szavaiból kiderült, hogy az ELTE gazdasági képzései nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években. A GTI a hallgatói létszáma pedig rohamosan nő: 2018-ban még hétszáz volt, 2020-ra pedig eléri a háromezret.


Száz évvel ezelőtt az ELTE-n indult a gazdasági képzés

Scheuer Gyula, az egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy ma az ELTE a társadalmi és piaci elvárások szempontjából nyitottabb, az innovációhoz kapcsolódó, bizonyos szempontból stabilabb intézménnyé vált, a GTI kollektívája pedig jelentősen hozzájárult a hatékonyabb működéséhez.

Ormos Mihály, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet igazgatója elmondta. Éppen száz éve alakult meg hazánk első közgazdaságtudományi kara az ELTE jogelődjén, de később elkerült onnan. Az egyetem szenátusa 2017-ben döntött a GTI létrehozásáról, így a képzés "hazaérkezett" - fogalmazott. 

Közölte: működésük harmadik évében a hallgatói létszám alapján országosan a harmadikok, a felvételi átlagpontszám szerint másodikak, a mesterszakok tekintetében pedig a legjobbak a területen versengő majdnem harminc felsőoktatási intézmény között. Belátható közelségbe került a doktori iskola indítása is - jelezte. "Az új épület mérföldkő az intézet életében, lehetővé teszi, hogy tovább emelkedjen az oktatás színvonala" - jegyezte meg.

Mi épül?ELTEoktatási beruházásműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés