2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Már jól látható, hogyan újul meg a Balaton-felvidék egyik legismertebb vára
Fotók: Penovác Károly/Napló

Már jól látható, hogyan újul meg a Balaton-felvidék egyik legismertebb vára

veol.hu, magyarepitok.hu

2021.01.28. 19:28 - Szabó Ákos

Az EBH INVEST és a Pesti Építő Zrt. mintegy 1 milliárd forintos projektben dolgozik nyár óta Sümegen.

Hirdetés

Legutóbb a júniusi alapkő-letételi ünnepség alkalmából írtunk a sümegi vár fejlesztéséről, melyet a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében valósítanak meg. A napokban a veol.hu közölt képriportot és beszámolót a projekt előre haladásáról, melyen az EBH INVEST Kft.-Pesti Építő Zrt. konzorcium dolgozik 1, 065 milliárd forint költséggel.

 

Az új tetők egy része már a helyére került

 

 

A számos elemből álló fejlesztés Papp Imre várkapitány elmondása szerint 2020 végéig jelentős lépést tett előre, felkerült az épületekre az új tetőszerkezet egy része. A szakember a veol.hu-nak kifejtette még: a téli időjárás miatt a kültéri munkálatokat lassabban lehet végezni, de folyamatos a gépészeti és a villamosenergia-hálózat kiépítése. A munkálatok várhatóan két éven belül fejeződnek be.

 

Megújul a keleti szárny és a Csabi torony is

 

 

Mint korábban írtuk, a projektben több mint 420 négyzetméteren megvalósul a keleti szárny udvari épületeinek rekonstrukciója: ez magába foglalja többek közt az építészeti és statikai, továbbá a gépészeti, villamossági és belsőépítészeti munkálatokat is.

A Csabi tornyon is hasonló munkálatokat végeznek el, valamint az északkeleti gyilokjárók építése is megtörténik mintegy 285 négyzetméteren.

Emellett a fejlesztés része többek között a ciszterna falainak megemelése, és 1560 négyzetméteren kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket. Felújítják és megerősítik a várhoz tartozó szerpentinutat is, továbbá a várudvarban és a várhegyen is környezetrendezést végeznek, összesen mintegy 2500 négyzetméteren.

 

 

Mi épül?SümegNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti VárprogramEBH INVESTPesti Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés