2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Elrajtolt a Balaton-felvidék egyik legszebb várának felújítása
Fotó: smedata.sk

Elrajtolt a Balaton-felvidék egyik legszebb várának felújítása

mti.hu

2020.06.12. 17:01 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás az EBH INVEST és a Pesti Építő Zrt. közös munkájával valósul meg.

Hirdetés

A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében egy éven belül megújul a sümegi vár. Ahogy azt már megírtuk, a beruházásban az EBH INVEST és a Pesti Építő Zrt. közös munkájával születik újjá többek között a várudvar, valamint a keleti szárny is 420 négyzetméteren.

A beruházás 1 milliárd 65 millió forintból valósul meg.

A fejlesztésnek köszönhetően egy korabeli váréletet idéző kiállítást is kialakítanak, derült ki az alapkőletételi ünnepségén.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a négy évvel ezelőtt útjára indított Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében 15 várat és 19 kastélyt hoznak helyre országszerte összesen 60 milliárd forintból.

 

2500 négyzetméternyi zöldfelületet is helyreállítanak

A vár első emeletén kap majd helyet a 16. századot idéző interaktív kiállítás, a földszinten pedig az eredeti funkciónak megfelelően műhelyek és különböző mesterségek udvarai lesznek majd látogathatók.

A projektben továbbá megemelik a ciszterna falait, és 1560 négyzetméteren kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket. Felújítják és megerősítik a várhoz tartozó szerpentinutat is, továbbá a várudvarban és a várhegyen is környezetrendezést végeznek, összesen mintegy 2500 négyzetméteren.

Az eseményen azt is hangsúlyozták, hogy a várak úgy újuljanak meg, hogy képesek legyenek programot kínálni a látogatóknak.

 

Az üzemeltető család 200 millió forinttal segíti a projektet

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a térség legnagyobb munkáltatójaként a sümegi várat üzemeltető Papp család 200 millió forint önerővel járult hozzá a fejlesztéshez.

A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram egyik nyertese Veszprém megye, hiszen a sümegi vár mellett megújul a sümegi palota, a nagyvázsonyi vár, a cseszneki vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a várpalotai Zichy-kastély.

Mi épül?EBH INVESTPesti Építő Zrt.Sümegműemlékfelújításépítőipari cégekNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés