2024.04.20, Szombat
A klímavédelem és a fenntarthatóság jegyében épül új park a XIII. kerületben
Képek: Puchner Gábor/Facebook

A klímavédelem és a fenntarthatóság jegyében épül új park a XIII. kerületben

Puchner Gábor/Facebook, 13.kerulet.ittlakunk.hu

2021.02.17. 15:28 - Kalácska-Nagy Nóra

Az ökopark jellegű kialakítás, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság alapvető szempont lesz az építkezés során.

Hirdetés

Az idei év egyik legfontosabb önkormányzati fejlesztése a XIII. kerületben a Vizafogó park kialakítása – közölte Facebook oldalán a kerület alpolgármestere, Puchner Gábor. A projekt során egy teljesen új park épül összesen 9300 négyzetméteren a Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között – a régi vasúti Indóház mellett.

A beruházás megvalósításának központi eleme az ökopark jellegű kialakítás, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság.

Képek: Puchner Gábor/Facebook

A park generáltervezője és tájépítész tervezője az Objekt Tájépítész Iroda, az építész tervező az Archikon Architects, a tájépítészeti látványtervezésért pedig Liliya Stoeva és Orosz Ádám felelnek.

Az egyedi közpark magas zöldfelületi aránnyal fog rendelkezni, melyet a nagy lombtömegű fásítás biztosít. A pihenő padokkal ellátott park központjában egy mesterségesen kialakított tó és mellette egy köztéri műalkotás adja meg a park egyediségét.

Képek: Puchner Gábor/Facebook

Az öntözésről, locsolásról több fúrt, talajvízkutas automata esőérzékelős rendszerrel fognak gondoskodni. Továbbá vízáteresztő burkolatokat alkalmaznak az esővíz megkötésére. A parkot a mai kor energiaszemléletének megfelelően alacsony energiafogyasztású LED világítással tervezik megvalósítani.

A parkban 55 darab többször előnevelt fát, valamint 9500 évelő növényt is elültetnek majd.

Képek: Puchner Gábor/Facebook

A tervek befejezése és a szükséges engedélyek beszerzése után,

előreláthatólag május-június környékén kezdhető el a kivitelezés, és várhatóan még 2021-ben átadják a Vizafogó parkot a lakosságnak.

Galéria

Mi épül?Budapestközpark

Hírlevél

Hirdetés