2024.03.19, Kedd
Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát
Fotók: PERI

Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát

PERI

2021.08.02. 11:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A PERI Magyarország azon dolgozik, hogy a közép-kelet európai régióban és Magyarországon is mielőbb épülhessenek 3D beton nyomtatással készült házak.

Hirdetés

Beköltözhetővé vált az a 3D nyomtatással készült ház, melyet tavaly szeptemberben kezdtek el építeni az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban - közölte sajtóközleményben a PERI. A gyors és költséghatékony technikával nyomtatott egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte.

A beckumi házat a kivitelezők mérföldkőnek tekintik, mely folyamatokat indított el az építőiparban. A projekt kezdete óta ugyanezzel a technológiával hozták létre Európa legnagyobb lakóépületét Wallenhausenben, és az első ilyen lakóépületet az egyesült államokbeli, arizonai Tempe-ben.

Fotók: PERI

A nyomtatógép üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a projekt ilyen sikerrel zárult. Azon dolgozunk, hogy a közép-kelet európai régióban és Magyarországon is mielőbb épülhessenek 3D beton nyomtatással készült házak. Szerencsére úgy tűnik, hogy partnereink nyitottak a technológia iránt”

- mondta el Ézsiás Miklós, az innovatív zsalu- és állvány rendszerekkel foglalkozó PERI Magyarország ügyvezető igazgatója.

A COBOD BOD2 a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb moduláris gépe, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg időt és költséget takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli.

Egy 1 négyzetméter nagyságú dupla rétegű fal 5 perc alatt készül el

A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen - szemben a hagyományos módszerekkel - a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák sem jelentenek technológiai kihívást.

"Az építés és a tervezés, ahogyan azt évszázadok óta ismerjük, sok területen alapvetően meg fog változni, és hálásak vagyunk, hogy nyomtatott házunkkal ehhez döntően hozzájárultunk"

 - mondta el Waldemar Korte, az épületet tervező MENSE-KORTE ingenieure+architekten építésze.

A BOD2 rekord gyorsan, 1 m/s sebességgel dolgozik, ezzel a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb építkezéseken használt 3D nyomtató. Egy 1 négyzetméter nagyságú dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el. A BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.

Best PracticesPeri Kft.beton3D nyomtatás

Hírlevél

Hirdetés