2024.06.15, Szombat

Best Practices

Lehetetlennek tűnt a küldetés, a Merkbau egy innovatív eszközzel válaszolt

2022.03.21

A magyar építőiparban úttörő jellegű digitális platformról ültünk le beszélgetni a Merkbau két vezetőjével, végül azonban a vállalat példaértékű HR- és marketingkommunikációjáról is átfogó képet kaptunk. A magyar építőipari vállalat többek közt egy két évvel ezelőtt még szinte megoldhatatlannak tűnő problémára kereste a választ: hogyan lehet a fizikai dolgozókat bevonni digitális formában a belső kommunikációba?

Új gyártóüzemmel és képzési központtal lép nagyot ez az építőipari cég

2022.03.17

A fejlesztés első ütemében egyedülálló képzési központ épül, melynek célja a szakemberek gyakorlati továbbképzése, valamint a pályamódosítók átképzése.

Jelentősen csökkentette ökológiai lábnyomát az Indotek Group

2022.02.17

Az energiahatékonysági projektek nagyságrendileg évente körülbelül 220 ezer köbméter földgáz és 673 megawattóra villamos energia megtakarítását teszik lehetővé.

Extrém környezetben, levegőbe nyúló Layher állványokkal épül a MOL Campus

2022.01.31

A grandiózus projekt különleges megoldásokat követelt a magasban folyó munkákhoz. A rendkívüli szélterheknek ellenálló, statikailag is helytálló Layher állványzat segíti a szakemberek munkáját.

Magyarországon még soha nem alkalmazott építészeti megoldással épült fel a Kanizsa Aréna

2021.12.21

A sportlétesítmény az akadálymentes kialakítás és a fenntarthatóság jegyében készült a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében. Így megvalósult az első olyan épület Magyarországon, amely egy hatékony térlefedést biztosító acélszerkezeti megoldást alkalmaz, így két keresztirányú kézilabdapálya is helyet kaphatott a létesítményben.

BIM-pályázattal mutatja az utat az egyetemistáknak a Market: két csapat is nyert

2021.11.22

Egymillió forintnyi különdíjjal és szakmai gyakorlattal jutalmazta a magyar magasépítő az építőipari hallgatóknak kiírt BIM-pályázatának nyerteseit. Az idén megszerzett tapasztalatokról Báthory Balázs innovációért felelős vezérigazgató-helyettessel és Grátzer Szabolcs BIM-szakértővel a díjátadón beszélgettünk.

Modern Mintaüzem Program: így fest a Weinberg közelről

2021.11.16

Két rendezvényen is bepillanthattak az érdeklődők az acélszerkezet-gyártó telephely automatizált gyártósoraiba, megtekinthették a fúró- és darabológépeket, valamint a nagy teljesítményű hegesztőállomásokat és a felsőportálos hegesztőrobotot is.

BIM által forradalmasított építőipar? Magyar cég bizonyította be, hogy működik!

2021.10.12

Lecseréltek mindent, ami addig a hétköznapok biztonságát adta, cserébe a következő projektjükön 56 ezerszer (!) kevesebb lett a nagyberuházások mindennapjait megkeserítő ütközésekből. A BuildEXT Kft. olyan integrált építőipari működést valósít meg a BIM segítségével, amely egyelőre nem jellemzi a hazai tervező cégeket, de az elképesztő megtérülési mutatók alapján érdemes őket követni. Interjú Livják Csaba, ügyvezető igazgatóval.

Elrajtolhat a KÉSZ Metaltech Kft. és a pécsi egyetem hazánkban egyedülálló képzése

2021.09.07

A modern, egyre izgalmasabb épületszerkezeti megoldások összetett szaktudással rendelkező, kreatív szakembereket igényelnek – ennek feltételeit teremti meg az új homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.

Innovatív időkapus rakodási rendszert vezet be a Cemix

2021.08.17

Az új logisztikai megoldás egyes elemei már működnek, a parkoló korszerűsítése befejeződött, továbbá az IT-rendszer néhány modulját is használják.

Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát

2021.08.02

A PERI Magyarország azon dolgozik, hogy a közép-kelet európai régióban és Magyarországon is mielőbb épülhessenek 3D beton nyomtatással készült házak.

Újabb rekordsebességű építkezést kivitelez a Bayer Construct cégcsoportja

2021.07.26

Mindössze négy hónap kellett a bokrétaavatóhoz a balatonboglári projektben: előregyártott elemek, speciális zsalurendszer és egyedi betonacél hálós szerkezet is gyorsította a munkát.

Beruházás-lebonyolítói mesteriskolával a kimagasló szakmai tudásért

2021.06.13

Az előadások a járványhelyzet miatt online formában voltak látogathatók. A mesteriskola képzés januárban kezdődött és júniusban fejeződik be, amikor is a megszerzett tudást a hallgatóknak szakdolgozat elkészítésével igazolniuk kell.

Ez az építőipari gyártó csak a legvégső esetben emel árat

2021.06.08

Még soha nem láttak ehhez hasonló kiszámíthatatlanságot az építőipari piacon a Mapeinél.

Élethű építészeti vizualizáció segíti a projektek szereplőit

2021.05.04

Tovább bővül a komplex építészeti és építőipari szolgáltatási paletta.

Látványos épület sikere nyomán erősítené a norvég piacon jelenlétét a bim.GROUP

2022.03.17

A magyar cég munkáját dicséri az Oslótól északra található Kistefos Múzeum legikonikusabb épülete.

Hullámzó hotel a Duna partján: így született meg a Meininger Hotel különleges geometriája

2022.03.03

Az egyedi kialakítású homlokzat műszaki innovációt és innovatív gondolatokat követelt meg mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől.

11 kilométer hosszan erősítették meg a Közép-Tisza védvonalát

2022.02.10

A Zagyva és a Tisza árvízvédelmi infrastruktúrájának fejlesztését a Magyar Vakond végezte el.

Megfelelni a szigorú dróntörvénynek? A magyar építőiparban már megvan a megoldás!

2022.01.18

A Duna Aszfalt és a GeoLayer együttműködése élő példát ad arra, hogy egy építőipari nagyvállalat úgy tartja be a szigorú drónszabályokat, hogy eközben az útépítésnél kulcsfontosságú berepüléseket is hatékonyan végzi. Sőt, ahelyett, hogy hátrányt szenvedne, számos további előnye is származik a LUC-tanúsítványra felépített belső vállalati rendszerből.

Grabarics Presszó: példamutató közösségépítés a vállalati kultúra erősítéséért

2021.12.13

A Grabarics Presszóval bővült a cég belső kommunikációs struktúrája, hiszen a vállalati híreken túl a vállalat emberi arcát hozza előtérbe.

Házépítés betonnyomtatóval? Ez a magyar építőipari cég ebben is az élen jár!

2021.11.18

A Market-csoporthoz tartozó PREbeton Zrt. a Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) együttműködve indított kutatást a saját fejlesztésű 3D-s betonnyomtató előállításáért: egy jól sikerült diplomamunka, a jó értelemben vett megszállottság és a legjobb adalékszerek egyaránt fontosak a sikerhez vezető úton. Interjú Kasik Tamással, a PREbeton Zrt. fejlesztési mérnökével.

Törekedni kell a piacformáló megoldások bevezetésére - A KÉSZ Csoport és partnere, a dvb Kft. 3D betonnyomtató iparági törekvése

2021.10.20

A KÉSZ Csoport számára a tudás alapkő, amelyre építi a teljes működését, mely tudást a stratégiai partnereivel összefogva közösen hozza létre. Olyan iparágakban tevékenykednek a vállalatok, ahol méretükből és szigorú, kötött jogszabályi környezetükből adódóan nehezebb újító, rendszerformáló megoldásokat bevezetni. Ettől függetlenül egyáltalán nem lehetetlen feladat, hiszen egyrészt fel kell ismerni a lehetőségeket, másrészt támogatni kell azokat. Kiváló példa erre Krepler Benedek története, aki most már a 30 éves fennállását ünneplő dvb Kft. – a KÉSZ Csoport stratégiai együttműködő partnere – az IQ Kecskemét támogatásával készül megreformálni a 3D betonnyomtató piacot és az építőipari minőségbiztosítást. A projektben résztvevő kollégákkal beszélgettünk.

Tanpályás képzést indít a Leier az előregyártott technológia kivitelezőinek

2021.10.11

Az elméleti és gyakorlati oktatásra jelentkezők számára valódi körülmények mellett ingyenes oktatást biztosítanak az előregyártott betonelemek szakszerű kivitelezéséhez.

Már hibrid típusú munkagépek is segítik a Market-csoport munkáját

2021.09.03

A hibrid típusú lánctalpas kotrók kis fordulatszám esetén is stabil teljesítményt nyújtanak, illetve meglepően csendes és alacsony rezonanciájú üzemelést biztosítanak.

Merjünk változtatni, bátran alapozzunk a tudásra - Interjú a KÉSZ Csoport innovációs törekvéseiről

2021.08.03

Számos iparágban elkezdődtek olyan törekvések, amelyek a folyamatos fejlődést, az újító gondolkodást helyezik előtérbe. Ezzel természetesen nemcsak a belső működést céljuk organizálni, hanem az üzleti folyamatokat is optimalizálnák. A KÉSZ Csoport, mint a hazai építőipar egyik legnagyobb szereplője a jövőbe tekint, és szervezett keretekre támaszkodva karolja fel az akár iparágformáló ötleteket.

Ez az a ház, ahol másfél nap alatt érte el a szerkezetkész állapotot a MERKBAU

2021.07.30

A magyar vállalat kimondott célja, hogy ezzel az innovatív építési formával ipari létesítményeket, közintézményeket, társasházakat, lakóházakat építsen.

Ezek a romákat foglalkoztató magyar cégek kaptak elismerést

2021.06.14

Az oklevelet a Duna Aszfalt Zrt., a ZÁÉV Zrt., a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., a MÁV Zrt. és az AQUAPLUS Kft. vezetői vehették át.

Bezárult a népligeti Multicsarnok, záró szakaszához ért a kivitelezés

2021.06.10

A Market kivitelezésében épülő 22 ezer férőhelyes aréna belső terében már a szakipari munkák zajlanak, a projekt készültségi szintje 60 százalékos.

A szerkezetépítés magasiskolája: elérte a 120 méteres magasságot a MOL Campus

2021.06.02

A Market Építő Zrt. és leányvállalata a Moratus Szerkezetépítő Kft. egyedi megoldásokkal, képzett, felkészült és jól szervezett szakmai csapattal, több ezer mérnöki munkaóra befektetésével az előirányzott terveknek megfelelően halad a MOL Campus építésével.

Egyedülálló eszközzel hozza be a BIM-et az útépítésbe a Duna Aszfalt

2021.04.26

A piacvezető magyar cég hosszas és alapos vizsgálódással jutott a BIM modellek előállításához szükséges legjobb tervezőszoftver kiválasztásához. Az alkalmazott eszköz egyik legnagyobb előnye, hogy gördülékenyen dolgozik együtt több különböző szoftverrel.