2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Extrém környezetben, levegőbe nyúló Layher állványokkal épül a MOL Campus

Extrém környezetben, levegőbe nyúló Layher állványokkal épül a MOL Campus

magyarepitok.hu

2022.01.31. 07:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A grandiózus projekt különleges megoldásokat követelt a magasban folyó munkákhoz. A rendkívüli szélterheknek ellenálló, statikailag is helytálló Layher állványzat segíti a szakemberek munkáját.

Hirdetés

Lapunk folyamatosan beszámol Budapest legmagasabb épületének előrehaladásáról, amely még ebben az évben elkészül. A MOL Campus 28 emeletes és 143 méter magas toronyházát a Market Építő Zrt. építi fel a budai Duna-parton.

A MOL-csoport új székháza előfutára lehet a jövő irodájának. Egyedi formában fogja össze a tornyot és a hozzá tartozó pódiumot, így alkotva egységes, függőleges campust. Az alsóbb szinteken étterem, kávézók, illetve a munkavállalók által használható további létesítmények találhatóak majd, míg az irodaterek a felsőbb szinteken kapnak helyet.

A grandiózus projekt munkálataihoz mérten szükség volt egy olyan állványzatra, amely megbízható, stabil, minőségi, sokoldalú és rugalmasan alakítható a szakemberek igényei szerint. A továbbiakban a MOL Campus során alkalmazott Layher állványmegoldásokról számolunk be részletesen, amelyek több szakaszban épültek fel és járulnak hozzá a toronyház egyedi kialakításához. Az állványozási munkálatokat a Gemenc Állvány Cégcsoport végezte.

A szél rendkívüli terhelésnek teszi ki az állványzatot

A projekt komplex voltához mérten egy több részből álló, nem mindennapi állványzatra volt szükség az épület korona részén és a földszinten végzett kivitelezési munkák támogatására. A MOL Campus vasbeton zárófödéme 120 méter magasan helyezkedik el, míg a teljes szerkezeti magasság, vagyis koronával együtt 143 méteres magasságba nyúlik az épület.

Minden szakág számára a legnagyobb kihívást a 120 méteres magasságban állandó jelenléttel bíró szél jelentette. Az állványzat tervezése során tehát a legfőbb cél az volt, hogy ebben a magasságban a rendkívüli szélteher (akár 207 km/h-t elérő) mellett statikailag is helytálló, stabil rendszert alakítsanak ki a kivitelező szakemberek a Layher mérnökök és statikusok közreműködésével.

A tervezők rendelkezésére állt az épület BIM modellje, erre készítették el a 3D állványtervet. Több fontos szempontot kellett szem előtt tartani már a tervezési fázisban. Többek között azt a tényt, hogy az épület homlokzati síkjából jelentősen kinyúlik az állvány egy része, így itt hatványozottan számolni kellett a felmerülő szélteherrel. Emellett az épület vasbeton és acélszerkezeti elemeinek geometriája követelt meg olyan állványmegoldásokat, amelyek teljes mértékben alkalmazkodnak a kötött lehetőségekhez.

Fotó: Layher Kft.

„A tervezés során a BIM modell segítségével folyamatos tervkoordináció zajlott az állványtervezők, a kivitelező és a megrendelő között. Ennek fontosságát ismét igazolta a megoldás sikeressége” – emelte ki Tóth Patrik, a Layher Kft. műszaki vezetője Az állványozók terv szerint, pontos anyagkimutatással, határidőn belül tudták megvalósítani az állványzatot. Nem volt szükség utólagos módosításokra, átalakításokra, így a megrendelő is ütemterv szerint tudja elvégezni a munkálatokat.

A MOL Campus 3D állványterve
megtekinthető itt.

Az állványzat felépítése több ütemben zajlott a kivitelezési munkákhoz igazítva. Szintén látványos momentum volt, hogy az építőanyagokhoz hasonlóan az állványelemeket is a hozzávetőlegesen 160 méter magas toronydaruval mozgatták a megfelelő helyre.

A Layher Allround állványrendszer alapelemeit és speciális kiegészítőket alkalmaztak a MOL Campus állványozása során, amely az egyedi és nem mindennapi igények miatt kiváló választásnak bizonyult. Az állványzat leglátványosabb részei a koronaállványok, amelyek 120 méteres magasságban épültek több szakaszban, több egységből álló állványokból.

 

145 méter magasságig nyúlik fel a növényfal állványzata

A koronaállványok közül az első ütemben egy közel 25 méter magas központi állványzat készült el, amely a MOL Campuson megvalósuló növényfal kiépítéséhez és kezeléséhez járul hozzá. Az épület tetején két – a vasbeton épületszerkezet merevítésére szolgáló - mag található, amelyeken a tervek szerint végigfuttatják a Dunára néző növényfalat körülbelül 20 méter magasan, felfelé.  

Fotó: Layher Kft.

Extrém környezeti tényezőknek kell megfelelnie az állványzatnak, ugyanis a 29. építési szinten, 120 méteren indul az állványzat és hozzávetőlegesen 145 méter magasságig nyúlik fel. Ekkora magasságban a nagy szélteher miatt az állvány megfelelő rögzítése kulcsfontosságú. További nehezítő tényező az állványra kerülő ponyvaburkolat, mely a szélterhet akár háromszorosára is növelheti. A kellő stabilitás érdekében minden szintet rögzítettek a vasbeton falhoz és minden második mezőt átlós merevítőkkel láttak el, így még stabilabb állványszerkezetet sikerült kialakítani, mindezt rendszeren belül, addicionális szerkezetek bevonása nélkül érték el.

Az Allround állványzat teherbíró állványként is kiválóan megállja a helyét, amellyel bármilyen geometria és felület lekövethető. A tört felületű homlokzathoz a növényfal kialakításához egy 12 szintes, közel 25 méter magas és 17,5 méter hosszú, biztonságos Allround állványzat épült létrás feljárókkal és stabil acél járólapokkal.   

 

A homlokzat szerelése öntartó és függesztett állványzattal

A növényfal állványzatának kibővítésével a MOL Campus északi és déli oldalán a homlokzat szerelésére szolgáló állványok épültek. A mag külső oldalán történő munkavégzéshez a már megépített, födémről induló állványszerkezetre ráépítették az épület külső oldalához hozzáférést biztosító állványzatot. Itt kihívást jelentett, hogy a kilógó rész számára nem volt rögzítésre alkalmas felület, ám sikerült egy olyan szerkezetet megtervezni, amelyet a már megépített, belső, földről induló állványzat tart. A megoldás kulcsának a Layher FW rendszer bizonyult, mely nagy teherbírású, moduláris rácsos tartóként funkcionál.     

Fotó: Layher Kft.

  Ezt az állványt lefelé terjedő irányban is szükséges volt bővíteni, így egy függesztett állványzatot készítettek a szakemberek a kivitelezési munkálatok támogatására. „A függesztett állvány a zárófödémhez képest mínusz 12 méterig biztosítja a munkavégzés feltételeit. Rögzítési lehetőség itt sem volt a homlokzaton, ezért Alumínium 750 rácsos tartók biztosítják a kellő szerkezeti merevséget” – tette hozzá Tóth Patrik.

Fotó: Layher Kft.

Az állványzaton lépcsős feljáró segíti a kényelmes közlekedést és a hatékony munkavégzést. További igényként felmerült, hogy az állványzaton rakodószinteket alakítsanak ki az építési anyag tárolására. A két merevítő mag közötti szakaszon a két szomszédos Allround állványzat rácsos tartókkal való összeköttetésével és járólapozásával rakodó pódiumokat sikerült kialakítani. Ezek a pódiumok kellő teherbírást nyújtanak a toronydaruval mozgatott építőanyagok és állványanyagok fogadására. A zárt padozatnak és a 3 soros oldalvédelemnek köszönhetően a rajta tartózkodó személyek biztonságos munkavégzése is garantált. A szerelés előrehaladtával a pódiumok szükség szerint gyorsan átépíthetők magasabban lévő munkaszintekre.

A 21 méter magas különleges állvány teljes tömege több mint 63 tonna és több mint 12 ezer állványelemből tevődik össze.

Fotó: Layher Kft. 

Látványos szerkezet az íves acélpillérek állványzata

A harmadik és egyben leglátványosabb koronaállvány az a különálló állványszerkezet, amely a MOL Campus keleti oldalán helyezkedik el és a két íves acélpillér burkolásához alkalmazták szerelőállványként.

Az állványzat szintén az épület zárófödéméről indult 120 méter magasan, a pillérek ívelt formáját pontosan lekövetve. Fontos szempont volt, hogy a szerkezet minden pontja kényelmesen elérhető legyen az állványzatról, így az épület homlokzatától kifelé nyúló állványtagok a biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen szerepet töltöttek be.

Fotó: Layher Kft.

A részben „levegőben lógó” állványzat biztonságos rögzítését a nagy teherbírású Allround FW elemekkel oldották meg. Tóth Patrik kiemelte, hogy a 10 darab konzolos kialakítású FW tartó közel 20 tonna súlyt tart meg 5 méteres kinyúlással. A Layher FW rendszer elemei nagy fesztávú áthidalások és nagy teherbírást igénylő szerkezetek tervezése esetén praktikusak, mert így rendszeren belül könnyen és gyorsan megoldhatók az ilyen jellegű feladatok.

Fotó: Layher Kft.

Tervezése elején a megrendelői igények alapján szem előtt tartották, hogy az acélszerkezethez minél kevésbé rögzítsék az állványzatot, így a rögzítési módszerek korlátozottsága kihívást jelentett a tervező és a kivitelező szakemberek számára. Ehhez egy merev állványzatra volt szükség, melynek stabilitását tömör menetes talpakkal és a vasbeton födémbe fúrt kikötő szárakkal oldották meg. Nehézséget jelentett az épületszerkezet ívessége, valamint a homlokzati burkolóelemek daruzhatóságának biztosítása az állványszerkezet és az acélpillér közé. Mindemellett biztosítani kellett a megfelelő munkatávolságot az állványon dolgozók részére. Mindezek következtében közel milliméteres pontossággal kellett megtervezni az állványt, ami állványépítésben a szokásosnál kiemelkedőbb precizitást jelent.    

Fotó: magyarepitok.hu

Az állványon belüli közlekedést létrás feljárók segítik. Emellett az állványra vonatkozó súlycsökkentési lehetőségek ekkora magasságban, ilyen szélteher mellett rendkívül fontosnak bizonyultak, ezért számos, ilyen szempontból is előnyös megoldást lehetett alkalmazni ezen állványzat építése során. Ilyen az úgynevezett ’lightweight’, vagyis könnyített súlyú állványelemek használata, amelyek akár 10%-kal könnyebbek a standard elemeknél, valamint kedvezőbb az elemek ergonómiája és logisztikája. Továbbá a kilógó állványrészen Robust (alu/fa) járólapokat alkalmaztak, aminek előnye - kis súlya mellett - a zárt felület, így nagyobb munkabiztonság érhető el a leeső tárgyakkal szemben. Az állványzat alatt helyezkedik el az épület előcsarnokának üveg tetőszerkezete, ennek védelme kiemelkedő fontosságú.

Fotó: Layher Kft.

A földszinten egy 33 méter magas térállvány támogatja a kötényfalak szerelését

Nemcsak a magasban, a földszinten is megtalálhatók a Layher állványai, az előcsarnokban a födémek kötényfalainak kiépítését és szerelését segítve épült fel a 33 méter magas Allround térállvány.

Az állvány érdekessége, hogy biztosítani kellett a szabad közlekedést, ugyanis az állvány közrefogja azt az építési felvonót, amely a magasabb szintekre történő anyagmozgatást végzi. Az állványzat emellett követi a födémszélek váltakozó vonalát, ez azt jelenti, hogy minden szinten máshol kellett kiépíteni a munkaszintet a hatékony munkavégzéshez.

A MOL Campus különleges állványzatairól készült videót itt megtekinthetik:

 

Galéria

Best PracticesLayher Kft.Market Építő Zrt.MOL CampusBudapestállványzatGemenc Állvány Cégcsoport

Hírlevél

Hirdetés