2024.03.29, Péntek
Idén elkészül a főváros legmagasabb épülete - fotók
Fotók: Market Zrt./Facebook

Idén elkészül a főváros legmagasabb épülete - fotók

magyarepitok.hu. Market Zrt.

2022.01.06. 15:11 - Kolinek Nóra

A MOL Campus kivitelezésén a Market Építő Zrt. és leányvállalata a Moratus Szerkezetépítő Kft. dolgozik.

Hirdetés

Legutóbb tavaly augusztusban számoltunk be a MOL Campus építkezéséről, amikor az épület tornya elérte a legmagasabb pontját. A magyar óriásvállalat új központjának generálkivitelezését a Market Építő Zrt. végzi, az építkezésén a cég leányvállalata, a Moratus Kft. szerkezetépítési munkákat lát el. 

A Market szerdai Facebook bejegyzése szerint a MOL Campus épületének már több mint a háromnegyede elkészült, december végén már 76 százalékos készültségnél állt a projekt.

Fotók: Market Zrt.

A bejegyzésben szereplő információk szerint az év végén az alábbi munkálatok zajlottak le:

• folytatódott a napelemek telepítése,

• folytatódott a 29-32. emeletek növényfal tartószerkezete és a növényfal mögötti homlokzati hőszigetelési rendszer kivitelezése,

• további belső lifteket üzemeltek be,

• megkezdődtek a korona acélszerkezet üvegezési munkái,

• a pódium épületrészen az elemes homlokzat szerelése folytadódott a 4-5. emeleten, illetve a nyaktag befejezési munkálatai is elindultak,

• az épület körül a kertépítéshez tartozó kis támfalrendszer kivitelezése is megkezdődött,

• a szakági és szakipari munkákat a pincétől a 28. emeletig végzik az épületen, illetve a 29-32. szinti (kilátó terasz feletti gépészeti szintek) szakipari munkák folytatódtak.

A létesítményt várhatóan 2022 őszén vehetik majd birtokba a MOL budapesti munkavállalói.

 

 

Az építkezés során hazánkban eddig még nem látott szakmai megoldásokat alkalmaztak

A londoni Foster+Partners általános és a berlini KINZO belsőépítészeti vezetésével, illetve a magyar Finta Studios kollaborációjában megszületett tervek szerinti toronyépületben 120 méter magasan van a legmagasabb járólap, és 138 méter magasra nyúlik a koronaszerkezet, illetve a gépészeti szerkezetek.

A MOL Campus 28 emelete összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületen ölti fel formáját: ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora, mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

Az épület kivitelezése során a Market Magyarországon eddig még soha nem látott szakmai megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat használt.

A cölöpözési, talajszondázási és alaplemezépítési munkálatok egymással párhuzamosan futottak, ami komoly szervezési és ütemezési kihívást jelentett a kivitelezők számára, további nehezítést jelentett, hogy mindez az őszi-téli időszakban zajlott.

 

Az egyedi léptékű feladat komoly mérnöki kihívásokat hordozott magában. A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, amely mintegy 2000 mixerautónyi mennyiségnek felel meg: ezzel 5 darab olimpiai medencét lehetne megtölteni. Ebből a mennyiségből a toronyépületrész alatti, 4 400 köbméteres alaplemezt egy ütemben, 6 rétegben kellett önteni.

Ennek teljesítése 4 betonpumpa és 2 tartalékpumpa bevonásával, több mint 600 mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 órás folyamatos munkavégzés mellett több mint 50 mérnök támogatásával sikerült: ez egyedülálló magasépítési bravúrnak számít Magyarországon.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Moratus Kft.BudapestMOL CampusMOL

Hírlevél

Hirdetés