2024.06.20, Csütörtök
Ez az építőipari gyártó csak a legvégső esetben emel árat
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ez az építőipari gyártó csak a legvégső esetben emel árat

magyarepitok.hu

2021.06.08. 10:52 - Hegedűs Gergely

Még soha nem láttak ehhez hasonló kiszámíthatatlanságot az építőipari piacon a Mapeinél.

Hirdetés

Nem emelkednek a Mapei Kft. árai júniusban. A vállalat rugalmas árpolitikája és forint erősödése fékezi az árakat. Termékhiány nincs, azonban néhány termékcsoportban előfordulhatnak jelentős csúszások – jelentette be Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.


Már az is komoly érték, hogy egy-két hónapra kiszámíthatót tudnak nyújtani

A társaság a költségszerkezet átalakításával és költségcsökkentéssel mérsékelte az alapanyagárak emelkedésének árhatását májusban - derült ki a Mapei közleményéből. Az árak stabilitásának megőrzésében szerepet játszott, hogy a forint árfolyamának euróval szembeni erősödése mérsékli az import építőanyag és építőipari alapanyag árak növekedését.

„Még soha nem láttunk ehhez hasonló kiszámíthatatlanságot a piacon. Ebben a helyzetben már az is komoly érték, hogy egy-két hónapra kiszámíthatót tudunk nyújtani. Igyekszünk mindent elkövetni az alapanyagellátás biztosítása érdekében és csak a legvégső esetben emelünk árat” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.


Világszerte fennakadások vannak az alapanyag ellátásban

A vállalat alapanyag ellátásának stabilitását növeli, hogy Európa hat-hét országából tud termékeket beszerezni a Mapei cégcsoport gyáraiból. Két termékcsoportban, az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, valamint szintetikus vízszigetelő lemezek területén így is jelentős csúszásokra lehet számítani.

A szakember kifejtette, hogy Európa és világszerte fennakadások vannak az alapanyag ellátásban. Az építőipar növekedése Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is hatalmas mértéket ölt. A gyártók képtelenek kielégíteni a robbanásszerűen erősödő nemzetközi keresletet. A robbanásszerű növekedésben közrejátszik, hogy az elmúlt másfél évben a pandémia miatt elhalasztott beruházások tömegesen indulnak újra.

Magyarországon az otthonteremtési és felújítási támogatások, valamint az újépítésű lakások kedvezményes áfája tovább élénkíti a lakossági keresletet.

Markovich Béla bízik abban, hogy fékeződik az alapanyagárak emelkedése és nem lesz szükség árkorrekcióra az év hátralévő részében.

Best PracticesMapei Kft.építőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés