2024.03.19, Kedd
Gödöllőn készült el a magyar úszó társadalom újabb bástyája
Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Gödöllőn készült el a magyar úszó társadalom újabb bástyája

MTI, magyarepitok.hu

2021.12.03. 14:18 - Kalácska-Nagy Nóra

A Grabarics Kft. által felépített uszoda illeszkedik abba, amit magyar építészeti hagyománynak neveznek.

Hirdetés

Szeptemberben írta meg lapunk, hogy a Grabarics Kft. által kivitelezett Gödöllői Városi és Térségi uszoda közel jár az átadás-átvételhez. Pénteken pedig megtörtént az ünnepélyes átadó. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tulajdonában lévő Gödöllő Városi és Térségi uszoda megnyitó ünnepségén tartott beszédében Orbán Viktor kiemelte: 2010 óta 2100 milliárd forintot költöttek sporttámogatásra, az igazolt sportolók száma 560 ezer lett.

A kormányfő kifejtette: a most átadott uszoda nemcsak Gödöllő büszkeségét növeli, hanem az egész országét. Úgy látja, ez az uszoda egy magyar épület, "nem egy kockát építettek fel", kívülről ránézve is rögtön látni, hogy illeszkedik abba, amit magyar építészeti hagyománynak neveznek.

Korábban már írtunk arról, hogy a Grabarics Kft. az országban egyedülálló kupolát épített az uszoda kivitelezése során, amely a 20 méter hosszú versenymedence és az azt körülölelő lelátó fölé emelkedik.  A 24 méteres belmagasságú impozáns kupola az egyik legnagyobb rétegelt-ragasztott fatartós építménynek számít Magyarországon.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nemzetközi versenyeket is rendezhetnek benne

A kormányfő felidézte: nagy fejlesztési tervük volt az uszodákkal kapcsolatban, ezt az úszószövetség dolgozta ki és a kormány elfogadta, de a járvány derékba vágta a terveiket. A cél, hogy minden iskolás gyerek tudjon úszni, a legtehetségesebbek versenyszerűen is - mutatott rá.

Közölte: 2010 óta épült 35 uszoda, 43 kivitelezés alatt van, tízet pedig felújítottak, mindezt összesen 180 milliárd forint értékben. Mindez azért fontos, mert a sport a gyerekekre jó hatással van, jó nevelési eszköz - mondta.

Az uszoda 50 méteres versenymedencével, 25 méteres bemelegítő medencével, 10 méteres tanmedencével, regenerációs wellnessrészleggel, 3 szaunával, jakuzzival, bemelegítőteremmel és 600 férőhelyes nézőtérrel szolgálja ki a látogatók igényeit. Adottságaiból fakadóan nemzetközi versenyeket is rendezhetnek benne.

Kiszolgálja a lakosság tömegsportigényét is

Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette: köszönet illeti a kormányt, hogy ez a térségben hiánypótló beruházás elkészült. A modern képzés mellett fontos, hogy az egyetemen magas színvonalú sportélet legyen, amely kiszolgálja a lakosság tömegsportigényét is - fogalmazott. Közölte: az egyetem munkájához minden támogatást megadnak.

Gyuricza Csaba, az egyetem rektora elmondta: már régóta várták ezt a napot a térségben. A jó agrárképzés megteremtéséhez fontos a megfelelő finanszírozás, az infrastrukturális fejlesztések, valamint a sport- és kulturális élet összekapcsolása az oktatással - sorolta. Hozzátette: a térség vezető agrárfókuszú egyetemévé akarnak válni, és e cél elérésében jelentős lépés a modern uszodakomplexum átadása.

Mi épül?Grabarics Kft.Gödöllőuszodaépítés

Hírlevél

Hirdetés