2024.03.28, Csütörtök
Különleges kerékpárutat épít Érd a Duna fölött

Különleges kerékpárutat épít Érd a Duna fölött

erdmost.hu

2016.10.02. 20:49 - Hegedűs Gergely

Európában egyedülálló új kerékpárút tervéről számolt be az erdmost.hu.

Hirdetés

Elkészültek az Érden tervezett kerékpárút-hálózat fejlesztés megvalósításához szükséges dokumentumok - derült k a város legutóbbi önkormányzati ülésén. Az Eurovelo6 elnevezésű európai uniós program keretében Érd, Nagytétény és Százhalombatta közösen pályázik egy olyan kerékpárút megépítése érdekében, amely a három települést kötné össze. A Duna jobb partján fekvő településeket összekötő útvonalat kompon keresztül a Csepel-szigetre is becsatlakoztatnák, később pedig a Balatonig is el lehetne jutni rajta két keréken.

 

Szántóföldek helyett a szakadó part

Az erdmost.hu azt írja, a megvalósításra négy terv született, ami közül a képviselők egyhangú döntéssel azt a verziót választották, amiben az érdi és a százhalombattai téglagyár között a Duna fölött egy hídon vezetne a kerékpárút.

Az Érd Tv beszámolójából kiderült, a korábbi koncepció előbb felvitte volna a két, már egyaránt bezárt téglagyárat összekötő magaspartra (melynek átlagos magassága 60 méter, de tartalmazza a 170 méter magas Kakukk-hegyet is) az utat, majd hátul a szántóföldeken át vezette volna be Százhalombattára. Az itt gyakran előforduló munkagépek azonban gyorsan tönkretették volna az utat, ezért ezt a tervet elvetették, helyette a szakadó part alatt fut majd az új kerékpárút a két téglagyár között.

 

Nívódíj ösztönzi a város építészeit

Érd önkormányzati képviselői arról is döntöttek, hogy jövő januártól három járás ötven intézményét irányítja az Érdi Tankerületi Központ. A megnövekedett feladatok ellátáshoz az önkormányzat az Alispán utcai IPOSZ székházat újítja fel. Az épület funkcionális átépítésén túl energiahatékonysági felújítás is meg fog valósulni, a telken belül parkolóhelyeket alakítanak ki.

Döntöttek az  Érdi Építészeti Nívódíj pályázat kiírásáról, mely azoknak a tervezőknek adományozható, akik városépítészeti alkotásukkal közreműködtek az épített környezet alakításában, hozzájárultak a városban létesült épületek építészeti színvonalának emeléséhez. 

Mi épül?kerékpárútÉrd

Hírlevél

Hirdetés