2024.04.19, Péntek
Új gyártóüzemmel és képzési központtal lép nagyot ez az építőipari cég
Illusztráció - magyarepitok.hu

Új gyártóüzemmel és képzési központtal lép nagyot ez az építőipari cég

magyarepitok.hu

2022.03.17. 14:16 - Hegedűs Gergely

A fejlesztés első ütemében egyedülálló képzési központ épül, melynek célja a szakemberek gyakorlati továbbképzése, valamint a pályamódosítók átképzése.

Hirdetés

Kiemelt beruházás lett a Mapei Kft. sóskúti gyárbővítése - adta hírül a Mapei Kft. közleménye. A nyolcmilliárd forintos saját tőkéből megvalósuló beruházás több elemet is tartalmaz:

  • gyártóüzem,
  • raktárüzem
  • és oktatási központ.


Elméleti és gyakorlati képzést is biztosít majd a központ

A fejlesztés 2023-ban megvalósuló első ütemében egy Magyarországon egyedülálló képzési központ épül, melynek célja a szakemberek gyakorlati továbbképzése, valamint a pályamódosítók átképzése. A Mapei Kft. tervei szerint, az oktatási központban mind elméleti, mind gyakorlati képzést kapnak a szakemberek, ezzel enyhítve az építőipari a szakemberhiány mértékét.

A második ütem keretében épül meg az új raktár és gyártóüzem, ahol a tervek szerint 2025 végén állhat üzembe a fugagyártás, egy új termékvonal bevezetéséhez a vakolat gyártó üzem, valamint egy poralapú gyártógépsor. A létesítendő gépsorok zárt rendszerűek és a termékek csomagolásáig teljesen automaták, melyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi és egészségvédelmi előírásoknak.


A korábban kibővített kapacitás sem volt elegendő

A fejlesztést a jelenlegi gyártó- és raktárkapacitás kinövése indokolta. A vállalat 2015-ben hajtott végre hasonló nagyságrendű fejlesztéseket, gyártó és raktárkapacitásának bővítésével. Majd 2020 év végére a termelés meghaladta a 100 000 tonnát, és a 15 000 négyzetméteres raktárterület is elérte maximum kapacitását.

A fejlesztés további indoka, hogy a tervezett új gyárban készülő termékeket jelenleg Olaszországból és Lengyelországból importálja a vállalat, és így kerülnek tovább a hazai fogyasztókhoz. Amennyiben ezen építőanyagok gyártása Magyarországon történik, jelentősen csökken az ellátási útvonal.

A beruházást a 81/2022. (III. 4.) Kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. A kiemelt beruházásnak köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb a sóskúti üzemünk bővítésével járó ügyintézés, ami jelentős mértékben megkönnyíti azoknak a hatósági eljárásoknak a menetét, ami a beruházás időben történő megvalósítását lehetővé teheti. Ez hatalmas könnyebbséget jelent” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Best Practicesépítőipari gyártóküzemépítésMapei Kft.

Hírlevél

Hirdetés