2024.04.20, Szombat
Már hibrid típusú munkagépek is segítik a Market-csoport munkáját
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Már hibrid típusú munkagépek is segítik a Market-csoport munkáját

magyarepitok.hu

2021.09.03. 11:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A hibrid típusú lánctalpas kotrók kis fordulatszám esetén is stabil teljesítményt nyújtanak, illetve meglepően csendes és alacsony rezonanciájú üzemelést biztosítanak.

Hirdetés

Az OKM Kft. a Market-csoport fenntarthatósági stratégiájának egyik jelentős lépéseként hibrid munkagépek bevezetése mellett döntött. A Market Építő Zrt. stratégiájának egyik fontos eleme a környezettudatos gondolkodás, de a hibrid gépek beszerzése mellett szólt az is, hogy a megtérülési számok kedvezőbbnek bizonyultak a hagyományos gépekhez képest.

Jelenleg két, Komatsu HB215 LC 3 hibrid típusú lánctalpas kotró állt a munkagépek sorába, melyek 2021 nyár elején már el is kezdtek terepen dolgozni. A munkagépek megbízható, tartós, negyedik generációs hibrid rendszert biztosítanak.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Jelentős mennyiségű üzemanyagot és károsanyag-kibocsátást takarít meg

Habár kívülről nem látszik a különbség a hagyományos és a hibrid technológiával működő gép között, azonban a hibrid működés közben lényegesen alacsonyabb motorzajt bocsát ki. A gépkezelői visszajelzések alapján

az új technológia kis fordulatszám esetén is stabil teljesítményt nyújt, illetve meglepően csendes és alacsony rezonanciájú üzemelést biztosít. 

Nemcsak a kellemesebb munkakörnyezet szól a Komatsu HB215 LC 3 hibrid típusú lánctalpas kotrók mellett, hanem a kedvező fogyasztás is. Naponta mintegy 2000 köbméter föld megmozgatására képesek, mellyel a hagyományos gépekhez képest havi szinten legalább 1200 liter üzemanyagot és ennek megfelelő károsanyag-kibocsátást takarítanak meg. Összehasonlításképp:

a hibridek fogyasztása közel fele a hagyományos gépekhez képest.

A pozitív tapasztalatok alapján a cégcsoport már tervezi más gépek esetében is kihasználni a hibrid technológia nyújtotta előnyöket.

 

Galéria

Best PracticesMarket Építő Zrt.EcserOKM Kft.munkagép

Hírlevél

Hirdetés