2024.03.28, Csütörtök
Elrajtolhat a KÉSZ Metaltech Kft. és a pécsi egyetem hazánkban egyedülálló képzése
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elrajtolhat a KÉSZ Metaltech Kft. és a pécsi egyetem hazánkban egyedülálló képzése

magyarepitok.hu, PTE

2021.09.07. 12:15 - Kalácska-Nagy Nóra

A modern, egyre izgalmasabb épületszerkezeti megoldások összetett szaktudással rendelkező, kreatív szakembereket igényelnek – ennek feltételeit teremti meg az új homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.

Hirdetés

Múlt hónapban adtunk hírt az unikális együttműködésről, miszerint az országban elsőként indít homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a KÉSZ Metaltech Kft. szakmai közreműködésével és támogatásával.

Közös kutatás-fejlesztési projektek, az oktatásban való együttműködés, valamint az ipari cég irányelveihez igazított egyetemi képzési portfólió

 – ezek a területek jelentik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), valamint a KÉSZ Metaltech Kft. jövőbeni együttműködésének alapját - derült ki az intézmény közleményéből.

A két szervezet képviselői a kar hétfői tanévnyitóján ünnepélyes keretek között írták alá a stratégiai együttműködési keretmegállapodást a homlokzattervező szakmérnök képzés kapcsán.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

2022-ben indul az ország első ilyen képzése

A KÉSZ Metaltech Kft. Magyarország egyik olyan egyedülálló piaci szereplője hosszú évek óta, amely egyaránt fókuszál és koncentrál tudást az acélszerkezetek kivitelezésére, valamint az esztétikai és ipari homlokzatburkolatok tervezésére, gyártására és kivitelezésére.

Több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik komplex projektek, kiemelt acélszerkezeti és homlokzatépítési beruházások terén mind Magyarországon, mind a nemzetközi piacokon. A KÉSZ Csoport, így a KÉSZ Metaltech Kft. számára is

fontos szempont az iparági versenyképesség, ehhez a jelenlegi munkaállomány megtartása mellett a fiatalok elérésére és megfelelő, professzionális képzések biztosítására is kiemelt figyelmet fordít.

Ezért is vesznek részt az országban elsőként a PTE MIK által 2022 februárjában indítandó Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésben. A képzésnek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást a hallgatók, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd.

A PTE MIK oktatói a KÉSZ Metaltech Kft. és a Hydro Building Systems Germany Gmbh., valamint (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai támogatásával dolgozták ki a képzés felépítését és tartalmát. Mellettük Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország több neves képviselőjét vonták be az oktatásba.

 

Európában is mindössze néhány egyetem foglalkozik ezzel

A két fél közötti kapcsolatot elmélyítő, a tanévnyitón aláírandó együttműködési keretmegállapodás három területre fókuszál: a kutatás-fejlesztés és innováció keretében a két fél vállalja a tudáscsere biztosítását, illetve azt, hogy közös projekteken keresztül élvonalbeli tudást és technológiát hozzon létre a homlokzatburkolatok területén.

Az oktatáshoz kapcsolódó fókuszterület célja a tudományos ismeretek egymás közötti megosztása. A harmadik fókuszterület pedig a két fél közös stratégiájának kialakítását foglalja magában, ebben a PTE vállalja, hogy képzési programja és képzési portfóliója összeállításakor figyelembe veszi a KÉSZ Metaltech Kft. irányelveit.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk Magyarország első homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésében, amelyet nem túlzás mérföldkőnek nevezni a hazai építőiparban. A saját tapasztalatunk is az, hogy a modern, egyre izgalmasabb épületszerkezeti megoldások összetett szaktudással rendelkező, kreatív szakembereket igényelnek.

Ezzel a képzéssel aktuális piaci igényekre válaszolunk, hiszen folyamatosan nő az igény a homlokzattervező szakmérnökök munkájára. Külön büszkeség számunkra is, hogy a hamarosan induló képzés nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem Európában is mindössze néhány egyetem foglalkozik ezzel, így a résztvevő hallgatók olyan naprakész tudást kaphatnak, amely mindenképpen versenyelőnyt jelent majd számukra a munkaerőpiacon” – mondta Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatója.

Best PracticesKÉSZ CsoportKÉSZ Metaltech Kft.Pécsi Tudományegyetemoktatás

Hírlevél

Hirdetés