2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Hullámzó hotel a Duna partján: így született meg a Meininger Hotel különleges geometriája
Fotók, ábrák: SWIETELSKY Magyarország Kft.

Hullámzó hotel a Duna partján: így született meg a Meininger Hotel különleges geometriája

magyarepitok.hu

2022.03.03. 12:15 - Kalácska-Nagy Nóra

Az egyedi kialakítású homlokzat műszaki innovációt és innovatív gondolatokat követelt meg mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől.

Hirdetés

A 2020-ban Építőipari Nívódíjat nyert Meininger Budapest Great Market Hall épületének egyik legszembetűnőbb eleme a hullámzó homlokzat. A különleges építészeti elem tervezéséről és megvalósításáról szól cikkünk.

A létesítmény generálkivitelezője a SWIETELSKY Magyarország Kft. volt, a terveket a Vadász és Társai Építőművész Kft. készítette el. Tányéros Krisztián projektvezető, Papp Zsuzsanna munkahelyi mérnök és Medgyesy Bálint generál projektvezető nyújtott lapunk számára információt a nem mindennapi feladatokról.

Fotók, ábrák: SWIETELSKY Magyarország Kft. 

A mellvédek felső része parapetfalként funkcionált

Az épület szélét - a megszokott, egyenes vonalvezetéstől eltérő módon - íves, hullámos geometriával tervezték meg. Az építész a hotel íves szélére egy - a födém síkjából lelógó és a födém alá szintén ívesen beforduló - mellvédet álmodott meg.  A mellvédek hőhídmegszakító Schöck elemekkel kapcsolódnak a födémhez. Alsó részük tehát a födémsík alá lógott le, felső részük pedig parapetfalként funkcionált.

A parapetek külön ütemben készültek a födémektől. A szerkezet kivitelezésekor először gerenda fenékzsaluzat készült, hogy a későbbiekben a födémzsaluzat és mellvédzsaluzat bontása egymástól függetlenül végezhető legyen.  A gerenda lelógó, födém alatti része befordult a födém alá.

Az összetett geometria miatt az alaprajzi elrendezésen is változtatni kellett, mert a 3D-s modellezés sem tudott minden kritikus összemetsződést feltárni.

Közvetlen kizsaluzás után a habzsalu maradéka még látható

Itt a zsaluzatban kiegészítő zsaluzatot helyeztek el Hungarocell hőszigetelő anyagból. A fenékzsaluzat és a födém alatt készített zsaluzat kivitelezése után, a belső zsaluzatra és a födém alá beszorítva helyezték el a - darabonként legyártott és számozott - Hungarocell elemeket.

Ezt habzsalunak hívták a szakemberek, melyet egy köbméteres tömbökből, elemenként egyedi sablon alapján, izzószálas vágási technológiával szabtak ki az Ornamentika Épületszobrász Kft. munkatársai.

Így jött létre a végleges zsaluzat a belső oldalon. Kizsaluzáskor pedig egyszerűen kikaparták a habzsalut.

Az épületszobrászati feladaton kívül több más technikai problémát is kezelni kellett. Ezek közül kiemelkedik a szerkezet bevasalása.

„Teoretikusan két sor hálóval kellett volna ezt elvégezni. De ez a betontakarások és a kétszer görbült forma miatt reménytelennek bizonyult. A kétsoros vasalásra elsősorban a repedéstágasság miatt lett volna szükség. Mivel statikailag az egysoros vasalás is megtartotta a szerkezetet, ezért ezt választottuk, kiegészítve az AVERS-től vásárolt Concrix ES bikomponensű makrószállal, 3 kg/m3 adagolásban. Ezzel kicsit vékonyabb, így könnyebb szerkezetet értünk el” – ismertették a szakemberek.

A forma miatt kizárólag öntömörödő beton jöhetett szóba (EasyCreet). Kizsaluzást követően az MC Bauchemie anyagával homogenizálták a felület megjelenését.

Külső belső habzsalu

Sima felület helyett lenyomati kép került a felületekre

A mellvéd további zsaluzata a PERI cégtől bérelt Rundflex íves zsaluzattal készült, amelyet egyedi méret alapján, kimondottan az épület geometriájához készített el a cég. A tervező a felületeket látszóbetonból tervezte, ám ezek nem sima felületűek, hanem az általa kiválasztott lenyomati képpel rendelkeznek.

„Ezt egy két centiméter vastagságú gumilemezzel értük el, melyet a kontra oldali zsaluzat héjára helyeztünk el a zsalutábla elhelyezése előtt. Ehhez a NOEplast térbeton matricája KAIRO típusát használtuk. Közvetlenül Németországból szállítottuk be a zsalumatricákat, összesen majdnem egy tonnát. A zsalumatricákkal úgy kalkuláltunk, hogy legalább kétszer használunk majd egy-egy matrica elemet.”

Földszint feletti íves szegélygerenda kétszer görbült felülettel

Az alsó, kétszer görbült felületek külső oldali zsaluját a már említett habzsaluból szintén el kellett készíteni, s csak ezután indulhatott a függőleges, de hullámzó felületű, íves zsalutáblák beállítása. E mellvédeket látszóbeton minőségű, öntömörödő, műanyag szálerősítésű adalékanyaggal ellátott betonból betonozták (C40/50-XC4-XD1-XF1-16-F4 Powerflow 5670 folyósító adalékkal). Erre a felületek homogenizálása és a zsugorodási repedések minimalizálása miatt volt szükség. A lenyomati képeket és munkahézagokat előre megtervezték az építészek, éppúgy, mint a zsalutáblák összekötése után kialakult ankerlyukak lejavítását. Kellő szilárdság elérése után a teljes felületet impregnálták. A rendkívül strukturált felületen hamar jelentkezhetett volna koszolódás és mohásodás, ezt kellett megelőzni.

A zsalumatricákat sík felületű, előregyártott szerkezetek esetében akár 80-100 alkalommal is fel lehet használni. A helyszíni monolit szerkezetnél, mely egyedi íves kialakítású – és értelemszerűen nem vízszintesen, hanem függőlegesen került bebetonozásra – ez a szám a töredékére zsugorodott.

A kész hullámok
A kész hullámok

Elismerések

Az épületet meghívták és bemutatott anyagként szerepelt az Építészeti Nemzeti Szalon épületei között a Műcsarnokban. Megnyerte a Beton Építészeti Díjat 2019-ben, valamint az Év Háza Középület Különdíját is elhozta 2019-ben. Majd az Építőipari Nívódíjat is magkapta 2020-ban.

Számos szakmai építészeti sajtóorgánum számolt be és méltatta az épületet, melynek leginkább a fent ismertetett technikai kihívásokat magában hordozó, egyedi, különlegesen hullámzó, s látszóbetonból készült vasbeton homlokzat volt a kiváltója.

Galéria

Best PracticesSwietelsky Magyarország Kft.Vadász és Társai Kft.BudapesthotelPeri Kft.

Hírlevél

Hirdetés